Güzelliği ve cesareti ile ün salmış Artemisia, MÖ. 546 Perslerin hâkimiyetine geçmiş Halikarnasos’un yöneticisidir. Kocası öleli çok zaman olmamış ve oğlu henüz çok küçük olduğu için krallığın başına kendisi geçmiştir. Pers donanması, Yunanlılar ile yapılacak Salamis Deniz Savaşı’nda ordunun yenileceğini bu yüzden saldırmanın beyhude bir çaba olduğunu anlatmaya çalışır. Ancak çoğunluk savaşa katılma kararı aldı ve Artemisia kendine bağlı beş savaş gemisi ile mücadeleye başladı.
Artemisia tarihteki ilk kadın amiral olarak savaşa katıldı. Savaşın ilk anlarından itibaren Yunanlıların üstünlüğü başladı. Sayıca fazla olan Pers donanması saldırıya geçti ama Yunanlılar daha hızlıydı. Artemisia filosunu korkusuzca savaş meydanına hücum etti ama bir süre sonra anladı ki hücuma devam ederse bir tek adamı bile hayatta kalamayacaktı. Gemiler tüm filosunu kıskaca aldığı zaman adamlarına: “Beni takip edin ve ne yaparsam onu yapın” dedi. Sonra birden dümen kırdırıp yanından geçen ve kral Damasithymos’un yönetimindeki Kalydnos gemisine tam ortasından büyük bir hızla bindirdi. Gemi içindekilerin bile ne olduğunu anlamadan bir anda sulara gömüldü. Hiç kimse kurtulamamıştı.
Bu olayı ve geminin batırıldığını gören Atinalılar onu dost sanıp Artemisia’nın gemisini izlemeyi bıraktılar. Olayı uzaktan gören Persler ise; batan geminin Atina yandaşı olduğunu ve Artemisia’nın büyük bir cesaretle üzerine giderek onu batırdığını sanıp kadının yiğitliğinden gözü pekliliğinden söz etmeye başladılar. Hatta savaşı izleyen kral Kserkses hızını alamayıp “bugün kadınlar erkek gibi, erkekler kadın gibi savaştılar.” dedi.
Yaklaşık on iki saat süren tarihin ilk büyük deniz savaşlarından biri olan Salamis deniz savaşının yenileni Persler ve yandaşları oldu ama savaşın yıldızı kadın amiral I. Artemisia idi. Artemisa’nın yandaş Kalydnos gemisini yanlışlıkla mı yoksa bilinçli olarak mı batırdığı konusunda bir fikir birliği yoktur. Herodotos ”Artemisia’nın şansı batan gemiden bir tek denizcinin bile kurtulmamış olmasıdır’‘ der.
Her şeye rağmen Artemisia hiç kayıp vermeden, tek bir adamının burnu bile kanamadan gemilerini Halikarnassos’a geri götürmüştür. Sonuçta, o ilk kadın amiral ve korkusuz, yiğit bir kadın olarak tarihteki yerini almıştır. Atinalılar, Artemisia’nın başına on bin drahmi ödül koymuşsalar da bu ödülü hiç kimse alamamıştır.
Kaynak:
http://www.antiktarih.com/2019/01/14/artemisia-ilk-kadin-amiral/
http://mitologos.com/
Yorumlar
Çok ilginç
Biliyor muydunuz?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız