Eylül 21, 2024

İNKALARIN HER ŞEYİ YARATAN TANRISI: VİRAKOÇA

İnka mitolojisinin büyük tanrısı olan Virakoça, Viraçoça, Wiracocha, Apu Kun Tiksi Virakkotra, Apu Qun Tiqsi Wiraqutra ve Kon-Tiki olarak da adlandırılır. İnka mitolojisinde en önemli tanrılardan olan Virakoça, her şeyin yaratıcısı ve her şeyin ana maddesidir. Deniz ile yakından ilişkilidir.

Evreni, ay ve yıldızları, güneşi yaratır ve onlara hareket etmesini emreder. Bu şekilde zamanı yaratır. Virakoça’ya güneş ve fırtına tanrısı olarak ibadet edilir.

Virakoça genelde güneşi taç olarak giyerken, elinde yıldırımlar varken ve gözünden gözyaşı olarak düşen yağmurlarla tasvir edilir.

İNKALARIN HER ŞEYİ YARATAN TANRISI: VİRAKOÇA

Efsaneye göre; Virakoça karanlığı aydınlatıp ışığı getirmek için Titikaka Gölü’nden yükselir. Güneşi, ayı ve yıldızları yaratır. Taşlara üfleyerek insanları yaratır. Fakat ilk yarattıkları Virakoça’yı memnun etmeyen beyinsiz devlerdir. Bu yüzden onlara sel göndererek yok eder. Daha küçük taşlardan daha iyisini yapar.

Virakoça sonrasında Pasifik Okyanusunda yüzerek kaybolur, bir daha da geri dönmez. Dilenci kılığında dünyayı gezer ve yeni yarattığı insanlara medeniyet öğretir. Sayısız iyi mucizeler yaratır. Bu yüzden İnkalılar Virakoça’nın zor zamanlarda yeniden ortaya çıkacağına inanır.

İNKALARIN HER ŞEYİ YARATAN TANRISI: VİRAKOÇA

Efsaneye göre; Inti adında bir oğlu ve Mama Killa ve Pachamama adlarında kızları vardır. Virakoça Titikaka Gölü çevresindeki insanları 60 gün 60 gecelik büyük bir tufan (Unu Pakhacuti) ile yok eder. Dünyanın geri kalanına medeniyet getirmek için kişiyi bu tufandan kurtarır. İşte bu 2 kişi ‘muhteşem dayanak’ anlamındaki Manko Kapac ve ‘anne doğurganlığı’ anlamındaki Mama Uklu’dur. Sonrasında Manko Kapac ve Mama Uklu İnka Medeniyetini kurar.

İNKALARIN HER ŞEYİ YARATAN TANRISI: VİRAKOÇA

Başka bir efsaneye göre; Virakoça’nın İmahmana Virakoça ve Tokapo Virakoça adında 2 oğlu vardır. Büyük Tufan ve yaradılıştan sonra Virakoça, oğullarının emirlere uyup uymadığını kontrol etmek için onları kuzeydoğu ve kuzeybatıdaki kabilelere gönderir. Virakoça da kuzeye gider. Yolculukları sırasında oğulları, ağaçlara, çiçeklere, meyvelere, bitkilere isim verirler ve kabilelere hangilerinin yenilebilir, hangilerinin zehirli ve hangilerinin tıbbi özellikleri var öğretirler.

Virakoça, Tokapo ve İmahmana günümüz Peru’sunun Kusko ve Pasifik sahiline ulaşır. Orada ortadan kaybolana kadar yüzerler.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoğraf kaynak: http://www.dinvemitoloji.com/2020/08/inka-tanrisi-virakoca.html

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ELLIPTICAL AND SPIRAL GALAXY TOGETHER: ARP 107
THE EERIE GLOW OF AN EXPLODING STAR: CRAB NEBULA
LIKE AN EERIE SILHOUETTE: COLUMN OF GAS AND DUST
KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Taşıma

probiyotik

Birleşen Atomlar

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun