Temmuz 23, 2024

İNSANLARI HAYVANLARA DÖNÜŞTÜREN BÜYÜCÜ: KİRKE

Kirke, kötü bir iksirle dolu bir şarap vererek ölümlüleri hayvanlara dönüştüren güzel bir büyücüydü. Bir görev için Kirke’nin yanına giden Odysseus ve askerleri büyücünün gazabına uğradı ve Kirke onları domuza çevirmek için güçlü bir iksir kullandı. Odysseus bunu öğrendi ve Kirke’nin iksirlerinin onu etkilemesini önlemek için Hermes'ten bir ilaç istedi. Kirke'yi nasıl alt edeceğini öğrendikten sonra korkmadan yanına gitti ve Kirke ona zehirli şarabı içireceği sırada, içirisine tanrının onun için kopardığı Moly adlı sihirli bir bitkiyi attı ve kılıcıyla saldırıp Kirke’yi alt etti. Kendisine ve dostlarına bir büyü yapmayacağına yemin ettirdikten sonra Kirke garip şekilde Odysseus'un kudreti karşısında şaşkın hale geldi, erkekliğine tutuldu ve onunla biraz oynaştıktan sonra arkadaşlarını tekrar insana dönüştürdü. Böylece Odysseus ve Kirke birbirine alıştı.

İNSANLARI HAYVANLARA DÖNÜŞTÜREN BÜYÜCÜ: KİRKE

Bir yılı aşkın süre beraber Kirke’nin konağında yaşadılar. Fakat Kirke'nin isteği tıpkı Kalypso gibi Odysseus'u kendine koca yapmaktı. Ne var ki Odysseus'un arkadaşları onu uyardı ve dönmek zorunda olduklarını hatırlattılar. Kirke güçlükle de olsa razı oldu fakat önce Ölüler Diyarı'na gidip Teiresias'ın ruhuna danışması gerektiğini bildirdi. Dönüşte Odysseus gene Kirke’nin bulunduğu Aiaie Adası'na uğradı, bu kez, Kirke sonraki yolculuğun nasıl yapılması gerektiğini Sirenlerden, Skylla ve Kharybdis'ten nasıl korunacaklarını onlara öğretti. Kirke'nin söyledikleri tamamen doğruydu sonunda Odysseus ve mürettebatı hayatlarını büyücü tanrıçanın öğütlerine borçlu olur.

İNSANLARI HAYVANLARA DÖNÜŞTÜREN BÜYÜCÜ: KİRKE

Farklı anlatılara göre Kirke'nin Odysseus'tan birçok çocuğu olur. Bu çocuklardan biri Telegonos, öteki de Latinos adını taşır. Telegonos'un İtalya'da Tusculum şehrini kurduğu, Latinos'un da Latinlerin atası olduğu düşünülürse, Kirke- Odysseus aşkının İtalyan efsanelerinin kökenine kadar uzandığı görülmüş olur.

İNSANLARI HAYVANLARA DÖNÜŞTÜREN BÜYÜCÜ: KİRKE

Kirke Büyülü Kupayı Sunarken, John William Waterhouse, 1891, Oldham Sanat Galerisi, Oldham

 

Kaynak: tarihsanatmitoloji

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

SİZ HİÇ AĞACA TIRMANDINIZ MI?

SİZ HİÇ AĞACA TIRMANDINIZ MI?

"KUTUP YILDIZI" -ADNAN YÜCEL

"KUTUP YILDIZI" -ADNAN YÜCEL

SUPERNOVA REMNANT WITH PULSAR AT ITS CENTRE: 3C 58
KIZ İSTEMELERİN OLMAZSA OLMAZI: TUZLU KAHVE

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Herkes İçin Olan

probiyotik
bubble30
Nielawore

SİZ HİÇ AĞACA TIRMANDINIZ MI?

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun