Japon mitolojisinde yarı kuş yarı insan formunda, kanatlı, kırmızı yüzlü ve ince uzun burunlu düzenbaz ve haylaz dağ cinidir. Kötü diyemeyiz ama insanları kandıran Tengu, genelde sivri dişli, kırmızı, yeşil veya siyah kafalı olarak tasvir edilir.
Tengu şekil değiştirebilir. İnsan veya hayvan formuna bürünebilirler. Ağzını oynatmadan konuşabilir ve kanatlarını oynatmadan başka yere gidebilir. Işınlanmak denir mi buna bilemedim ama mükemmel özellikler değil mi? Konuşuyorsun fark edilmiyor, kanat çırpmadan istediğin yere gidiyorsun. İsterdim bende de olsun bu özellikler.
Tengu’nun 3 varyasyonu vardır:
- Karasu Tengu/ Kotengu/ Küçük Tengu: Yüzü karga şeklinde olan, diğerlerine göre daha küçük olan Tengu’dur.
- Daitenngu/ Büyük Tengu: İnsan formundaki kırmızı yüzlü, uzun burunlu Tengu’dur. Bu varyasyon da Tengu, ‘Geta’ isimli Japon sandaletleri giyer. Kuş tüyünden, büyülü bir yelpaze taşır. Bu yelpazeyi salladığında hortum/ tornado oluşur.
- Kurama Tengu: Kurama Dağı’nın Tengusu
Geleneksel Japon toplumu gibi hiyerarşik düzende olan Tengu’lar, yumurtalarından çıkıp dağlarda yaşarlar. Tengu’lar özellikle Takao ve Kurama dağlarıyla özdeşleştirilen dağ cinleridir. Kılıç, sopa veya tokmak taşırlar.
Japon folklorunda dağlarda dolaşan insanları kandırır, çocukları kaçırır ve insanlarla telepati kurarak anlaşır inanışı vardır.
Tengu’lar ölümsüz ve kibirlidirler. Savaş sanatlarında ve kılıç kullanımında ustadırlar. Japon folklorunun en önemli savaşçılarından olan ‘Minamoto no Yoşitsune’ kılıç kullanmayı Tengu kralı Sojobo’dan öğrenir.
Japon sembolizminde Tengu’nun uzun burnu, kibir ve önyargısını ifade ettiği söylenir.
Japonca Tengu, cennet köpeği demektir. Çin mitolojisindeki adı geçen ‘Tien Kou’ (kutsal köpek) kelimesiyle ilgilidir.
Her yıl kasım ve aralık aylarında İkegava Köyü’nde, 400 yıllık geçmişe sahip Tengu onuruna ‘İkegava Kagura’ festivali düzenlenir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız