Eylül 22, 2024

İNSANLIĞA KENDİNİ FEDA EDEN: PROMETHEUS

‘İnsanlar yerin altında karanlık mağaralarda karınca sürüleri gibi yaşamaya devam ediyorlardı. Hayvan yetiştirmeyi, mevsimlerin sırasını, tarımı ve meslekleri bilmeden. Ta ki ‘Önceden Gören’ diye anılan Prometheus, sonsuz acıları göze alarak insanlara uygarlığı bahşedene kadar.

İNSANLIĞA KENDİNİ FEDA EDEN: PROMETHEUS

Dünya ve ilahlar bir arada yaşarken, sınıfsal ayrımlar kaçınılmazdır. Yunan evreninde insanlar gümüş, tunç, kahramanlar, demir, altın ırkı olarak sınıflanır. Altın ırka mensup erkekler ilahların yanı başında Mekone’de kaygılarından arınmış bir biçimde yaşamlarını sürdürür. Erkekler sürdürür çünkü kadın henüz yaratılmamıştır. İlahların en büyük eğlencesi tıpkı günümüzde olduğu gibi fanilerle eğlenceli oyunlar oynamak, istediğinin yaşamına son vermek, felaketler getirmektir.

İNSANLIĞA KENDİNİ FEDA EDEN: PROMETHEUS

Haksızlıklara tahammülü kalmayan Prometheus ilahlara bir ders vermek için yola çıktığında besili bir öküzü kurban eder. Zeus ile bir anlaşma yapar:’ Eğer güzel tarafı baş tanrı seçerse, insanları rahat bırakacaktır. Aksi olursa insanlar köleliğe devam edecektir.’ Prometheus’un kurnazlığı ile Zeus kaybeder. Zeus yıldırımları ile tüm evreni yerle bir ederken, insanların kullanacağı ateşi de ellerinden alır. Prometheus ise bir kamışın içinde sakladığı kıvılcımı insanlara taşır. Sabrı kalmayan Zeus bir kartalı her gün Prometheus’un ciğerini yemesi için bekçi yapıp zincire vurdurur.

İNSANLIĞA KENDİNİ FEDA EDEN: PROMETHEUS

Prometheus iktidarın düzenine karşı çıkmış, o güne kadar yalnızca ilahların elinde olan yaratıcılığı, bilimi ve uygarlığı yaymayı başarmıştır. İnsanlar artık ilahların elinde bir piyon değildir. Evrensel büyük devrimin başlangıcı Prometheus’un kamış içinde ateşi sunması ile başlar. Prometheus ise insanlık için kendini feda etmiş tarifsiz acılar yaşamıştır.

İNSANLIĞA KENDİNİ FEDA EDEN: PROMETHEUS

Peki, Prometheus’un çekeceği acıyı bilmemesi gibi bir durum söz konusu mudur? Tabi ki de hayır. O bilerek isteyerek insanların ‘Kurtarıcısı’ olmayı seçmiştir.

 

Kaynak: mitologoscom

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun