İNTİKAM TANRIÇASI: NEMESİS
Yunan mitolojisinde intikam tanrıçası olan Nemesis, Rhamnousia ve Rhamnusia olarak da bilinir. Kaçınılmaz anlamındaki Adrasteia ve Adrestia olarak da anılır.
Nemesis tasvirlerde Artemis, Demeter, Cybele ve Rhea ile benzerlik gösterir. Nemesis’e kuzeydoğu Attika’da Rhamnous bölgesinde antik bir tapınakta tapınılır. Bu tapınakta Nemesis, ‘Rhamnous Tanrıçası’ olarak onurlandırılır.
Pausanisas’a göre bu tapınakta Nemesis’in, Maraton Savaşı’ndan sonra yapılan geyikler ve küçük Nike’lar içeren ikonik bir heykeli bulunur. Persler bu heykeli Yunanistan’a getirir. Kazanacaklarını düşündükleri için bu savaştan sonra bir anıt inşa etmek isterler. Bu sebepten heykel Paria mermerinden yapılır.
Efsaneye göre; Nemesis yumurtlar ve bu yumurtadan iki çift ikiz doğurur. Bu ikizler Troyalı Helen ve Klytemnestra ikizleri ve Dioskurlar olarak bilinen Castor ve Pollux ikizleridir. Bu efsanenin bir diğer boyutu da Castor ve Pollux ikizlerinin Zeus ve Leda’nın çocukları olduğundan bahseder.
Nemesis, Zeus’tan kaçmak için kaza dönüşür. Zeus ise kuğuya dönüşerek Nemesis ile birlikte olur. Nemesis kaz halindeyken yumurtlar. Bu yumurta çobanlar tarafından çalılarda bulunur. Yumurtayı alan çobanlar Leda’ya götürür. Leda, yumurta çatlayana kadar onu sandıkta tutar. Bu sayede anne olur.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız