Eylül 21, 2024

İSKANDİNAV MİTOLOJİSİNDE YARADILIŞ

Cermen mitolojisinde veya İskandinav mitolojisinde başlangıçta, tanrılardan bile önce kuzeyde soğuk ve karanlık; güneyde şiddetli sıcaklar ve aydınlık vardı. Bunların tam ortasında ise Ginnungagap denen büyük uçurum vardı.

Evren kaosla, buz ve ateşin arasındaki yarılmayla başlar. Kuzeydeki soğuk ve karanlığa Nifl Diyarı (Nifelheim), güneydeki şiddetli sıcak ve aydınlığa Muspell Diyarı denirdi. Ateşlerle kaplı olan Muspell Diyarı’nın sıcaklığı kuzeydeki buzları eritir, uçurumdan aşağı damlalar düşer. Bu sayede kuzey ve güney bölgesi birleşir.

İSKANDİNAV MİTOLOJİSİNDE YARADILIŞ

Bu zıtlığın etkileşiminden ilk yaratık olan Dev Ymir dünyaya gelir. Hem kadın hem erkek olan Ymir’in uyurken terleyince sol elinin altından kadın ve erkek dünyaya gelir. Bir ayağı öteki ayağından oğlan doğurur. Bu şekilde kendi neslini meydana getirir.

Bütün devlerin atası olan Ymir’den buz ve zorba dağ devleri ondan türer. Ymir zıtlığın zehrinden meydana geldiği için acımasız, vahşi ve kötüdür. Ataları böyle olunca, buz devleri de onun gibi şeytani ve kötücüldür.

İSKANDİNAV MİTOLOJİSİNDE YARADILIŞ

Muspell Diyarı’nda ise eriyen buzlardan boynuzsuz, memelerinden dört süt nehri akan Audumla (Besleyici) adında ve bol süt veren bir inek dünyaya gelir. Dev Ymir devasa boyutlara ulaşana kadar bu sütlerle beslenir. Audumla çimen olmadığı için tuzlu buz kütlelerini yaladığında ilk olarak akşama doğru bu kütlelerin birinden bir adamın saçları ortaya çıkar. İkinci gün kafası, üçüncü gün iri, güçlü ve güzel görünüşlü olan Buri tüm tanrıların atası olarak ortaya çıkar. Daha sonra Buri’nin Bor adında bir oğlu olur. Bor bir dev kızı olan Besta ile evlenir. Bu evlilikten Odin, Vili ve Ve dünyaya gelir.

İSKANDİNAV MİTOLOJİSİNDE YARADILIŞ

Odin ve diğer tanrılar; giderek büyüyüp, bedeni çok yer kapladığı için Ymir’i ve devleri yok etmeye başladı. Çok zeki bir dev olan Bergelmir ve ailesi dışındaki tüm devler Ymir’den akan kan selinde boğularak ölür. Bergelmir ve ailesi bir kayığa binip kaçıp kurtulurlar. Bu sayede ileride her fırsatta tanrılara kötülük yapacak olan şeytani devlerin atası olmuşlar.

İSKANDİNAV MİTOLOJİSİNDE YARADILIŞ

Tanrıların tanrısı Odin ve kardeşleri Ymir’in dev vücudundan evreni ve dünyayı onun parçalarını kullanarak oluştururlar. Etinden toprağı, kanından denizi ve suyu, kemiklerinden dağları, çene kemiği, yanakları, yanakları, dişleri ve küçük kemiklerinden taşları, saçlarından ağaçları, beyninden de bulutları oluştururlar. Kafatasından oluşturdukları dünyanın dört köşesine Vestri (batı), Sudri (güney), Austri (doğu) ve Nordri (kuzey) adlı cüceleri yerleştirirler.

İSKANDİNAV MİTOLOJİSİNDE YARADILIŞ

Tanrılar Midgard denilen orta diyarı ve orada yaşayacak olan insanları yaratırlar. Tanrılar deniz kenarında yürürlerken birbirinden ayrı iki ağaç gövdesi görürler. Dişbudak ağacından Ask isimli ilk erkeği ve karaağaçtan Embla isimli ilk kadını yaratırlar. Odin hayat nefesini üfler, Vili duygu ve düşünce, Ve ise görme ve duyma yetisini hediye eder.

Utgard bölgesinde buzlarla kaplı dağlar ve demirden kazıklara benzeyen ağaçlardan oluşan bir orman vardır. Aynı zamanda bataklıklarla dolu olan bu bölgeye tanrılar, Bergelmir ve ailesini, onların soyundan gelenleri ve cin ve diğer canavarları sürgün ederler.

İSKANDİNAV MİTOLOJİSİNDE YARADILIŞ

Tanrılar kendilerine de Asgard isimli, dağın üzerinde gökyüzüne uzanan bir dünya oluştururlar. 

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ELLIPTICAL AND SPIRAL GALAXY TOGETHER: ARP 107
THE EERIE GLOW OF AN EXPLODING STAR: CRAB NEBULA
LIKE AN EERIE SILHOUETTE: COLUMN OF GAS AND DUST
KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Taşıma

probiyotik

Birleşen Atomlar

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun