Savaşlardan elde edilen ganimetlerin belirli kurallar içinde dağıtılması terimi zamanla ‘’Moira’’ kavramına evrilir. Adil pay anlamına gelen terim, insanın yaşamda elde ettiği ‘Ganimet’ ile temsil edilerek karşısında tanrı Zeus’un bile tek kelam edemediği Themis’in kızları Moiralar tarafından yönetilir. Yaşamdan elde edilen ganimet düzeninde hak edilen paydan fazla ya da eksik alınması doğal düzenin alt üst olmasına sebep olur. Mutlu ya da mutsuz bir hayatın paylarını belirleyen tanrıçalar Klotho, Lakhesis ve Atropos…
Doğal düzen içinde en önemli faktörler doğum ve ölümdür. Doğumun ve ölümün zamanını belirleyen Tanrıça Klotho elindeki ipliği ‘gerektiği kadar’ kirmeni ile eğirir. Yaşam ipliğini üretmek O’nun görevidir. Ölümlülerin ne zaman, nerede ve hangi koşullarda doğacağına karar verir.
İkincisi Kız kardeş Lakhesis’tir. İsmi ‘kader, alın yazısı, ölçen’ anlamına gelir. Faninin hayatındaki tüm gelişmeler Lakhesis’in kaleminde can bulur. Bitmek tükenmek bilmeyen kağıt tomarı ve evrenin küresi vazgeçilmezleridir.
Atropos eceli ve ölümün nasıl gerçekleştirileceğine karar veren tanrıça kararından hiçbir zaman dönmeyen kişiliği nedeni ile bükülmez, geri adım atmaz’ anlamları ile eşleştirilir. Yaşam ipliğine geri dönülmez darbeyi indirir. Makas, güneş saati vazgeçemediği eşyalarıdır.
Kahramanlık destanları, ilahlar ya da faniler dünyası, birbirini takip eden olaylar dizisi ve kontrol tamamen onların ellerinde…
Kaynak: mitologoscom
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız