Zerdüştlük öncesinde su, savaş ve bereket tanrıçası olarak tapınılırdı. Sonrasında yaratım sürecinde sağladığı katkılar sayesinde ana tanrıça olarak düşünülmüştür. İnsanları düşmanlarından korur.
Anaitis ve Aredvi Sura Anahita (saf, lekesiz, güçlü) olarak da bilinen Anahita, sırtında altın bir pelerin, belinde kemer, yıldızlarla süslü altın bir taç, boynunda kolye, iri göğüslü, güzel bir kadın olarak tasvir edilir.
Anahita’ya Avesta takviminin 8.ayının 10.günü adanmıştır. Güvercin ve tavus kuşu ile ilişkilendirilen Anahita, Anadolu kültürü ve Ermenilerce ana tanrıça olarak kabul edilmiştir. Ermenistan’da ‘Anahid’ adıyla bilinir. Anahita, Aramazt ve Vahakn ile birlikte Ermenistan’ın 3 koruyucu tanrısından birisi olarak görülmektedir. Anahita adına birçok tapınak inşa edilmiştir.
Ermeni takviminin ilk ayı Navasard’ın 15.günü Anahita’ya adanmıştır. Ana tanrıçaya adanan o günde nehrin kenarında ‘Altın Ana Festivali’ düzenlenir. Bu festivalde tanrıçaya buzağı kurban edilir.
Anahita, doğunun ana tanrıça motiflerinden biridir. Babil’in aşk ve bereket tanrıçası olan İştar ile benzerlikler göstermektedir.
Eski Ermeni takviminin 19.gününe adını veren tanrıça Anahita’nın Erzincan civarında önemli bir tapınağı bulunmaktadır. Yunan mitolojisinde Artemis ve Aphrodite ile eş tutulmuştur.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız