Eylül 16, 2024

KARDEŞ OLAN GERÇEK VE YALANIN HİKAYESİ

Mısır’ın 19. Hanedan dönemine ait öyküde Gerçek ve Yalan iki kardeştir. Yalan, ağabeyi Gerçek’i Tal dağının bakırı ve Koptus ormanının ağaçlarından yapılmış hançeri çalmakla suçlar ve Heliopolis Dokuzlusuna şikayet eder.

KARDEŞ OLAN GERÇEK VE YALANIN HİKAYESİ

Yalan’ın şikayeti üzerine Dokuz Tanrı, Gerçek’in gözlerini ceza olarak kör ederler. Yetmezmiş gibi bir de kardeşi Yalan’ın kapıcılığını yapmakla görevlendirirler. Ağabeyinin yeteneklerini kıskanmaya devam eden Yalan, hizmetkarlarına emir verir ve Gerçek’i aslanlara yem olarak atmalarını emreder. Gerçek, kendisini aslanlara yem etmeye gelen hizmetkarlardan canının bağışlanmasını ister. Bir şekilde ölümden kurtulmayı başarır.

KARDEŞ OLAN GERÇEK VE YALANIN HİKAYESİ

Zengin bir kadının hizmetkarı Gerçek’i çalılıkta uyurken bulur. Zengin kadın Gerçek’i çok yakışıklı bulur. Onu kendisine kapıcı olmakla görevlendirir. Hatta bir gece de Gerçek’le birlikte olur. Bu birliktelikten zeki, sanat, edebiyat ve savaş konularında yetenekli bir çocuk dünyaya gelir. Bu çocuk, diğer çocukların babasının olmamasıyla ilgili alaylarına maruz kalır. Bu alaylara dayanamayınca annesine gidip gerçeği sorar ve bu sayede gerçeği öğrenir.

KARDEŞ OLAN GERÇEK VE YALANIN HİKAYESİ

Kör kapıcının babası olduğunu öğrenen çocuk, babasını eve alır. Gözlerini kimin kör ettiğini öğrenince de babasının intikamını almak için plan kurar. Yalan’ın çobanlarına para vererek güzel bir öküze bakmalarını sağlar. Yalan sürüdeki güzel öküzü fark edince onu kesip yemek ister. Bunun üzerine çobanlar onun başkasına ait olduğunu söyler. Yalan öküzü yer ve Gerçek’in oğluna ulaşır.

KARDEŞ OLAN GERÇEK VE YALANIN HİKAYESİ

Çocuk Nil yatağını dolduracak kadar büyük olan öküzün, boynuzlarının batı dağlarından doğu dağlarına uzandığını ve her gün 60 dana doğurduğunu söyleyerek Dokuz Tanrı’dan adalet ister. Tanrılar başlangıçta böyle bir öküzün var olduğuna inanmazlar. Bunun üzerine çocuk dağların tüm bakır ve ormanların tüm ağaçlarından yapılan hançerin varlığının gerçekliğini sorgular. Bu şekilde tanrıları kendisine inandırır. Babası Gerçek’in yaşadığını ve Yalan’ın iftirasını ortaya çıkarır. Çocuk Yalan’ın gözlerinin kör edilmesini ve babasının kapıcısı olarak hizmet etmesini talep eder. Talebi de gerçekleşir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun