Eylül 21, 2024

KATİL Mİ KURBAN MI: MEDEIA

Doğa dışı güçlerin sahibi, güneş soyundan gelen ‘Erkek Öldüren’ Medeia... Argonautlar Seferi’nin kahramanı İason ile evlendiğinde kocası tüm Olympos’lu tanrılar üzerine yemin ederek karısına sonsuza dek sadık kalacağı konusunda yemin etmişti. Ancak bu evlilik mitolojide akıl almaz bir trajedinin başlangıcı olacaktı.

KATİL Mİ KURBAN MI: MEDEIA

Her şey İason’un hak ettiği tahtı almak için Medeia’nın kentine ‘Altın postu’ almak için yola çıkması ile başlar. Kral Kahraman İason’a postu vermek istemez bu yüzden onun hayatta kalamayacağı birçok görev verir. İason'a aşık olan Medeia’nın hazırladığı sihirli merhem sayesinde tüm görevleri yerine getirir. Ancak Kral ‘Altın Postu’ vermeye razı olmaz. Şafak vakti aşıklar kentten kaçar. Kaçarken kral peşlerinden gelmesin diye Medeia küçük kardeşini kurban eder. Gemilerini İason’un memleketine getirmeyi başarırlar.

KATİL Mİ KURBAN MI: MEDEIA

Ülkenin kralı artık İason’dur. Birbirine aşk ile bağlı sevdalıların yedi kız yedi erkek çocuğu dünyaya gelir. Ancak Korinthos Kralı Kreon’un kızı Kreusa’yı İason ile evlendirmek istemesi mutluluklarının üzerine bir lanet gibi çökmüştür. İason genç kız ile evlenmeyi kabul ettiğinde Medeia ömründe yaşadığı en büyük çaresizliği yaşar. Düğün gecesi hediye olarak bir elbise gönderir geline. Kız elbiseyi giyer giymez yanıp kül olur. İason’ a da iki oğlunun ölüsünü gönderir düğün hediyesi olarak. Tanrıça Hera’nın da yardımı ile çocuklarını tekrar hayata geri getirdikten sonra, yılanların çektiği bir araba ile doğduğu şehir Kolkhis’e geri döner.

KATİL Mİ KURBAN MI: MEDEIA

İlahi AŞK yemini ile kutsanmış bir kadından, ilahi bir katile dönüşen Medeia, psikoloji literatürüne ‘Medeia Kompleksi’ olarak geçer. Bir annenin çocuklarına duyduğu nefret olarak tanımlanan kompleksin altında yatan temel neden, eşler arası şiddete varan cinsel birleşme ve sorunlu hamilelik sürecidir.

KATİL Mİ KURBAN MI: MEDEIA

Medeia anlaşılmaz fedakarlıklarına karşılık kocası tarafından hor görülmüş, aldatılmış, terk edilmiştir. Yalnızca kocası ile kendini var eden Medeia karşılığını bulamadığı an bir katile dönüşür. Yaratıcı yok edici kadına dönüşür.

Sizce Medeia katil mi yoksa kurban mı?

 

 

 

 

Kaynak: mitologoscom

Yorumlar

  • Bence kurban

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun