Eylül 21, 2024

KELTLERİN GÖKYÜZÜ TANRISI: TARANİS

Kelt mitolojisinde belli başlı tanrılardan birisi olan Taranis, gökyüzü tanrısıdır. Özellikle Romalılar MÖ 1. yüzyılda adayı istila ettiklerinde en çok tapınılan tanrılardan birisidir.

Latin yazarlar onu savaş tanrısı olarak tanımlamış ve Jüpiter'e (Zeus) benzetmişlerdir. Jüpiter'le Taranis'in ortak özellikleri gök gürültüsünü kontrol etmeleridir.

KELTLERİN GÖKYÜZÜ TANRISI: TARANİS

 Keltlerin de bir çark ya da diskle sembolize edilen ve güneşi yöneten bir gökyüzü tanrıları vardır. Bazen bu çark Taranis'le eşleştirilir. Taranis çarkı güneşin hareketleriyle birlikte ışınlarını da simgeleyen bu parmaklı çark Kelt dünyasında güneşi ve onun muhtemelen Taranis'i de içeren tanrılarını sembolize etmektedir. Keltler gök gürültüsünü ve şimşeği tanrıların doğaüstü faaliyetlerinin (Tanrıların Şimşeği) bir kanıtı olarak görürlerdi ve şimşekle aydınlanan yerlere kutsal alan muamelesi yaparlardı.

KELTLERİN GÖKYÜZÜ TANRISI: TARANİS

Romalılar Taranis'e tapanların zalim bir kültü de bünyelerinde barındırdıklarını gözlemlemişlerdir. Keltler, Taranis'e bazen tahta sandallarda canlı canlı yakılmış veya bataklıklarda boğulmuş insanları da kapsayan adaklar adarlardı. Bu tür bir tapınma aynı zamanda gökyüzü tanrısı olan Taranis'in yarı Romalı yarı Kelt bir yeraltı tanrısı olan Dis Pater'le akrabalığını gösterir.

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Bill Price- Kelt Mitolojisi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun