Mart 14, 2025

KİMİNİN KORKUSU KİMİNİN SEVİNCİ: ÇAKAY HAN

Türk ve Altay mitolojisinde yıldırım tanrısı olan Çakay Han, Çakkay veya Şakkay olarak da bilinir. Yıldırımlar onun yayına koyup attığı oklardır. Çakay Han’ın attığı yıldırım düşen ağaçtan bir parça alınıp saklanırsa eve kötü ruhların girmesinin engellediğine inanılır.

KİMİNİN KORKUSU KİMİNİN SEVİNCİ: ÇAKAY HAN

Adından da anlaşıldığı üzere Çakay Han şimşekler ve yıldırımlar çaktırır. Yerdeki kötü ruhları izler ve onların saklandığı ağaçların üzerine ateşini gönderir. Yıldırımın düştüğü yer artık Çakay Han’a aittir ve orayı kimse mülk edinemez.

KİMİNİN KORKUSU KİMİNİN SEVİNCİ: ÇAKAY HAN

Moğollar şimşek ve yıldırımdan korkarlar. Moğol tarihinde yıldırım ve kapalı gökyüzü nedeniyle yarım kalan veya kaybedilen savaşlar olduğu söylenir. (Tam olarak savaş meydanında bendir bu. Ben de çok korkarım hala…)

Türkler şimşek ve yıldırımdan sevinç duyarlar. Yıldırım düşünce at sürüp göğe ok atarak sevinçlerini gösterirler.

KİMİNİN KORKUSU KİMİNİN SEVİNCİ: ÇAKAY HAN

Yıldırım baharda Yenigün’ün (Yeni yılın) habercisi demektir. Çünkü̈ yıldırım da tanrının okudur. Tanrının oklarını kabul ettiğini bildirmek gerekir. Ayrıca yıldırımın düştüğü yere tapınak yapılır.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

THE WRITING AND THE PERSON OF A SMALL PLANET
THE SUN ROLLING OVER THE HILLS

THE SUN ROLLING OVER THE HILLS

THE THREE BRIGHTEST GALAXIES TOGETHER

THE THREE BRIGHTEST GALAXIES TOGETHER

İKİ YILAN BİR AŞK

İKİ YILAN BİR AŞK

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kaotik Süreç

probiyotik
bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun