Eylül 21, 2024

KIZ ÇOCUĞUNUN ANNESİNE DÜŞMANLIĞI: ORESTES VE ELEKTRA

Yunan mitolojisinde babalarının intikamını almaya çabalayan iki kardeş olan Orestes ve Elektra, Agamemnon ve Klytaimestra’nın çocuklarıdır. Khrysothemis adında bir kardeşleri daha vardır ancak hikayeye ve intikam planlarına dahil olmamıştır.

KIZ ÇOCUĞUNUN ANNESİNE DÜŞMANLIĞI: ORESTES VE ELEKTRA

Kral Agamemnon bir diğer kızı olan İphigeneia’yı Troya’ya sefere çıkamadıkları için tanrıça Artemis’e kurban eder. Anne Klytaimestra, kızını kurban ettiği için Agamemnon’a çok sinirlenir. Kral Agamemnon Troya Savaşı’ndan döndükten sonra karısı Klytaimestra ve onun aşığı Aigisthos tarafından öldürülür. Böylece tahta Aigisthos geçer. Babasına oldukça bağlı olan ve bu cinayet sebebiyle annesinden nefret eden Elektra, erkek kardeşi Orestes’i babalarının intikamını alması için yetiştirir. Elektra, küçük erkek kardeşi Orestes’i, bir gün babalarının intikamını almak üzere dönmesini tembihleyerek ülkeden uzaklaştırır. Zaten Agamemnon’un erkek çocuğu, Klytaimestra ve yeni kral olan Aigisthos tarafından bir tehdit olarak görülecek olduğu için Elektra kardeşini korumak ister.

KIZ ÇOCUĞUNUN ANNESİNE DÜŞMANLIĞI: ORESTES VE ELEKTRA

Annesinden yalnızca acımasız bir düşmanlık gören Elektra, kendi evinde babasının katilleriyle oturup onlara hizmet eder. Çaresiz biçimde kardeşi Orestes’in dönüşünü beklerken yıllar geçer. Orestes delikanlılık çağına gelince, Delphi kahinine giderek ona babasının katillerinden öcünü alıp almaması gerektiğini danışır. Zeus tarafından Delphi’de yetkilendirilen tanrı Apollon, genç adamın babasının intikamını alması gerektiğini söyler. İntikamından vazgeçerse toplumdan uzaklaştırılacağını, tapınaklara girişinin yasaklanacağını ve tüm bedenini bir küf yığınına dönüştürecek olan cüzam hastalığına yakalanacağını bildirir. Ayrıca hiç kimseden yardım almadan babasının katillerinden intikamını alması gerektiğini de ekler. Apollon son olarak Orestes’e, akraba katillerini cezalandıran periler olan Erinylerin saldırılarına karşı kendisini savunabilmesi için boynuzdan yapılmış bir yay verir.

KIZ ÇOCUĞUNUN ANNESİNE DÜŞMANLIĞI: ORESTES VE ELEKTRA

Orestes, Apollon’dan öğütler aldıktan ülkesine gider ve Elektra tarafından sevinçle karşılanır.  İki kardeş intikam planlarını yapmaya başlar. Orestes, kız kardeşi Elektra ile yaptıkları intikam planı sonrası annesini de öldürmesiyle, Atreusoğullarının zincirleme suçlarını sürdürür.

Önce pusuya düşürerek Aigisthos’u öldürür. Sonrasında annesini tüm yalvarmalarına rağmen Aigisthos’un cesedinin üstünde öldürür. Annesini öldürdükten sonra Orestes, intikam perileri Erinyler tarafından saldırılara maruz kalır. Delphi’ye dönerek Apollon’un korumasıyla intikam perilerinden kurtulur. Fakat Atina’da Athena’nın yargıçlığında kurulan bir mahkemede yargılanması gerekir. Bu mahkemede Athena’nın kararıyla günahlarından arınır ve Erinyler ile olan kan davası da bu şekilde sonuçlanır.

KIZ ÇOCUĞUNUN ANNESİNE DÜŞMANLIĞI: ORESTES VE ELEKTRA

Psikanalizde, kız çocuğunun annesine olan sevgisizliği ve düşmanlığı ‘Elektra Kompleksi’ olarak adlandırılır.

Yorumlar

  • Korkunç bir olay

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun