Eylül 21, 2024

KRAL ARTHUR’U YARALAYAN ŞÖVALYE: MORDRED

Kral Arthur Efsanesinde Arthur’un güç kaybetmesine sebep olan hain ayaklanmanın lideri olan Mordred, kendisi de bir Yuvarlak Masa şövalyesidir. Arthur ile akrabalığının derecesi hakkında çeşitli savlar vardır ama günümüzde en çok Arthur'un kız kardeşi Morgan Le Fay'dan olan gayrimeşru oğlu olarak bilinir. Daha erken dönemdeki literatürde Morgause ve Orkneyli Kral Lot'un meşru olarak dünyaya gelen çocuğu olduğu kaydedilir. Gawain ve Agravain’in üvey kardeşidir.

KRAL ARTHUR’U YARALAYAN ŞÖVALYE: MORDRED

Kral Arthur, Gawain ile Lancelot’a karşı savaşırken Breton’u Mordred’e emanet eder. Fakat Mordred, Arthur’un tahtını ele geçirip kendini kral ilan eder ve kraliçe Guinevere ile evlenme planları yapmaya başlar.

Mordred Britanya baronlarından bazılarının da desteğiyle asker toplar ve Arthur’un ordusuyla çarpışır. İlk çarpışma Dover’de (Richborough) gerçekleşir. Bu çarpışmada Mordred geri çekilmek zorunda kalır. Camlann’da gerçekleşen ikinci çarpışmada Kral Arthur tarafından öldürülür. Ama Arthur’un kendisi de ölümcül bir yara alır.

KRAL ARTHUR’U YARALAYAN ŞÖVALYE: MORDRED

Modred’in öyküsü Monmouthlu Geoffrey’un çalışmalarının yanı sıra, Layamon’un Brut, Sir Thomas Malory’nin Arthur’un ölümü ve anonim bir Fransız yazara ait olan aynı adlı eserde geçmektedir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun