Kral Arthur efsanesinde kötü huylu düşmanı olarak tasvir edilen yarı üvey kardeşi Morgan le Fay, İgraine ile Gorlois’in kızı ve Elaine ve Morgause’in de kız kardeşidir.
Sözlü gelenekte Peri Morgan olarak da bilinir. Genellikle büyücü olarak tasvir edilir. Geoffrey’in çalışmasında Morganle Fay, Avalon adasını yöneten 9 kız kardeşten birisi ve şekil değiştirebilen bir şifacı olarak tasvir edilir.
12.yüzyılda Fransız yazar C. Troyes, Arthur ölümcül yara alıp Avalon’a getirildiğinde Morgan tarafından iyileştirildiğini kaydetmiştir. Bazı araştırmacılar başlangıçta iyiliksever bir karakter olan Morgan’ın 13. yüzyıldan itibaren Orta çağ Hristiyanlığının da etkisiyle karanlık ve kötü olarak tasvir edildiğini iddia etmektedir. Britanya’da Hristiyanlığın yayıldığı dönemde paganizmi savunduğu için sonradan kötü özellikler yakıştırıldığı savunulan Mogan Le Fay öykülerde genellikle güzel bir kadın olarak tasvir edilmekteyse de bazen yüzünün yarısı yanmış, topal ve yüzünü gizlemek için altın maskeyle dolaşan bir cadı olarak da gösterilmiştir. Bazı yazarlar Morgan’ın Arthur ile Guinevere’nin düşmanı haline geldiğinde şövalyelerin üstesinden gelmek için sihirli iksirler hazırladığını hatta Lancelot’u ayartmaya çalıştığını kaydetmiştir.
Sir Thomas Malory’nin 1485 tarihli Arthur’un Ölümü adlı çalışmasında aşıklarından birisini öldüren Arthur’dan nefret edip, hasmını öldürmek için sihirli güçlerin yanı sıra silahlı adamlarını da seferber eden hiddetli bir kadın olarak tasvir edilmektedir. Morgan bu amaçla Excalibur’u çalarak Arthur’u öldürmesi için aşığına vermiştir. 20. yüzyılda öyküye Morgan’ın yarı kardeşi Arthur ile seviştiği ve ondan Mordred adlı sonunda kralın ölümüne sebep olacak kötü huylu bir oğlu olduğu motifi de eklenmiştir. Yakın zamanda feminizmin popüler olmasıyla bazı kadın yazarlar Morgan’ı bir Kelt tanrıçası olarak yorumlamışlardır. Arthur söylence dizisinin ortak tarafı Arthur’un tüm düşmanlarının ölümüne karşın Morgan le Fay’ın hayatta kalmasıdır.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız