Eylül 21, 2024

KRAL ARTHUR’UN ÜVEY KARDEŞİ: MORGAN LE FAY

Kral Arthur efsanesinde kötü huylu düşmanı olarak tasvir edilen yarı üvey kardeşi Morgan le Fay, İgraine ile Gorlois’in kızı ve Elaine ve Morgause’in de kız kardeşidir.

Sözlü gelenekte Peri Morgan olarak da bilinir. Genellikle büyücü olarak tasvir edilir. Geoffrey’in çalışmasında Morganle Fay, Avalon adasını yöneten 9 kız kardeşten birisi ve şekil değiştirebilen bir şifacı olarak tasvir edilir.

KRAL ARTHUR’UN ÜVEY KARDEŞİ: MORGAN LE FAY

12.yüzyılda Fransız yazar C. Troyes, Arthur ölümcül yara alıp Avalon’a getirildiğinde Morgan tarafından iyileştirildiğini kaydetmiştir. Bazı araştırmacılar başlangıçta iyiliksever bir karakter olan Morgan’ın 13. yüzyıldan itibaren Orta çağ Hristiyanlığının da etkisiyle karanlık ve kötü olarak tasvir edildiğini iddia etmektedir. Britanya’da Hristiyanlığın yayıldığı dönemde paganizmi savunduğu için sonradan kötü özellikler yakıştırıldığı savunulan Mogan Le Fay öykülerde genellikle güzel bir kadın olarak tasvir edilmekteyse de bazen yüzünün yarısı yanmış, topal ve yüzünü gizlemek için altın maskeyle dolaşan bir cadı olarak da gösterilmiştir. Bazı yazarlar Morgan’ın Arthur ile Guinevere’nin düşmanı haline geldiğinde şövalyelerin üstesinden gelmek için sihirli iksirler hazırladığını hatta Lancelot’u ayartmaya çalıştığını kaydetmiştir.

KRAL ARTHUR’UN ÜVEY KARDEŞİ: MORGAN LE FAY

Sir Thomas Malory’nin 1485 tarihli Arthur’un Ölümü adlı çalışmasında aşıklarından birisini öldüren Arthur’dan nefret edip, hasmını öldürmek için sihirli güçlerin yanı sıra silahlı adamlarını da seferber eden hiddetli bir kadın olarak tasvir edilmektedir. Morgan bu amaçla Excalibur’u çalarak Arthur’u öldürmesi için aşığına vermiştir. 20. yüzyılda öyküye Morgan’ın yarı kardeşi Arthur ile seviştiği ve ondan Mordred adlı sonunda kralın ölümüne sebep olacak kötü huylu bir oğlu olduğu motifi de eklenmiştir. Yakın zamanda feminizmin popüler olmasıyla bazı kadın yazarlar Morgan’ı bir Kelt tanrıçası olarak yorumlamışlardır. Arthur söylence dizisinin ortak tarafı Arthur’un tüm düşmanlarının ölümüne karşın Morgan le Fay’ın hayatta kalmasıdır.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun