Eylül 22, 2024

KRALLIĞI ÇÖKERTEN AŞK: KRALİÇE GUINEVERE

Giraldus Cambrensis’e göre Arthur’un ikinci eşi olan Guinevere, Guenevere veya Gwenevere olarak da bilinir. Malory’nin Morte d’Arthur adlı eserine göre Cameliard kralı Leodegraunce’ın kızı olarak gösterilmiştir.

KRALLIĞI ÇÖKERTEN AŞK: KRALİÇE GUINEVERE

Kral Arthur efsanesinin bazı versiyonlarında genç kraliçe Guinevere, Yuvarlak Masa Şövalyelerinden Lancelot ile yasak aşk yaşamıştır. Guinevere ilk olarak Chrétien de Troyes‘in Lancelot, le Chevalier de la Charrette adlı eserinde yer almış, Lancelot ile ilişkisi Arthur efsane dizisinin ayrılma bir parçası olmuş, bu ihanet Arthur’un krallığının çöküşüne neden olmuştur. Tennyson’un Idylls of the King adlı eserine göre kraliçe ile Lancelot aşklarını dizginlemek için boşuna uğraşmış, birlikte kaçmayı denemişlerse de Guinevere yakalanarak ölüme mahkûm edilmiş ama Lancelot tarafından alevlerin arasında kurtarılmıştır.

KRALLIĞI ÇÖKERTEN AŞK: KRALİÇE GUINEVERE

Bir başka varyanta göre Arthur, ordusuyla Roma valisi Leo’nun üzerine yürüdüğünde Guinever, kocasının yeğeni (veya oğlu) Mordred tarafından baştan çıkarılmış, kral geri döndüğünde korkusundan kaçmıştır. Arthur ile Mordred savaş meydanında birbirini öldürdükten sonra Guinever Almesbury’de ölene dek rahibe hayatı yaşamıştır.

KRALLIĞI ÇÖKERTEN AŞK: KRALİÇE GUINEVERE

Efsanenin bazı varyasyonlarında Arthur’un 3 karısının da adının Guinevere (Kelçe ‘Gwenhywvar’) olduğu görülmekte olup, bu durum adı beyaz ruh (gwen, ‘‘beyaz’’; hwyvvar, ‘‘ruh’’) anlamına gelen kadın karakterin Arthur efsanesinin diğer karakterlerinde olduğu gibi bir tanrıçanın folklorik izi olduğunu düşündürmektedir.

 

 

Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi

Yorumlar

  • AH KRALİÇE!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun