Eylül 21, 2024

KURBANLARI YUTAN TANRI: AGNİ

Hint mitolojisi ve Hindu inanışında en eski ve en kutsal unsurlardan biri olan Agni, ateşin tanrılaştırılmış sembollerinden biridir. Alev saçlı, sivri çeneli, altın dişli, 2 başlı ve 4 elli olarak tasvir edilir.

Kurban ateşinin kişileştirilmiş hali olan Agni’nin sonsuza kadar genç kaldığına, cennete güneş, havada parlaklık ve yerde ateş olmak üzere üç biçimde bulunduğuna inanılır. Agni, kurban ve tapınmanın temel öğesidir.

KURBANLARI YUTAN TANRI: AGNİ

İlahilerde Agni’nin sunakları yalayıp yutan dilinden bahsedilir. Agni’nin 7 dili vardır. Her bir dil, kurban yağını yalayan bir dilim alevdir. Alev kafası ve iki başlı olmasıyla Agni, her iki yöne bakabilir. Agni’nin parlak, kırmızı ve siyah atların çektiği bir arabası vardır. Bu arabayla tanrıları kurban törenine getirir. Bu araba dışında Agni’nin ara sıra bindiği bir koçu vardır.

KURBANLARI YUTAN TANRI: AGNİ

Agni çeşitli karakterlerde görülür. Bazen tanrıların habercisi, göçebe bir savaşçı olarak tasvir edilen Agni, insanlar ve tanrılar arasında arabuluculuk yaptığına inanılır. Evlerin, güneydoğudaki Purakyotis bölgesinin koruyucusu olarak da bilinir.

KURBANLARI YUTAN TANRI: AGNİ

Mahabbarata’da Agni, çok sayıda kurbanı yutmaktan yorgun düşen ve Khandava Ormanı’nı yok ederek gücünü göstermeye çalışan bir tanrı olarak tasvir edilir. Ormanları yakarken kırmızı dumanları göğe yükselir ve bu nedenle ona sık sık ‘Dhūmaketu’ (bayrağı duman olan, duman işaretli) diye seslenilir.

Yorumlar

  • Korkunç bir tanrı

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun