Eylül 21, 2024

KUTSAL NEHRİN TANRIÇASI: GANJ

Hindistan ve Hint mitolojisinde tüm nehirlerin anası olduğuna inanılan nehir tanrıçası olan Ganj, Ganga ve Ganges olarak da bilinir. Küçük kız kardeşi ile birlikte cennete yaşadığına inanılır.

KUTSAL NEHRİN TANRIÇASI: GANJ

Hinduizm’e göre Ganj Nehri kutsaldır. Hindular Ganj Nehrini, tanrıça Ganj’ın kişileştirilmiş formu olarak kabul ederler. Bu yüzden nehir onlar için kutsaldır.

İnanışa göre belirli günlerde Ganj Nehrinde yıkanmak, günahların affedilmesi ve tövbelerin kabul edilmesini sağlar. Hatta insanlar ölen kişileri yaktıktan sonra küllerini bu nehre dökerler.

KUTSAL NEHRİN TANRIÇASI: GANJ

Hinduizm’deki 3 büyük tanrının (Brahma, Vishnu, Shiva) karısı olduğu inanışı vardır. Efsaneye göre, Vishnu’nun Lakshmi ve Sarasvati ile birlikte üçüncü eşidir. Ganj, Sarasvati ile kıskançlık yüzünden kavga eder. Kavganın sonrasında 2 kadın birbirlerini lanetler ve nehre dönüşürler.

Durumu gören Vishnu, Sarasvati’ye Brahma’nın; Ganj’a Shiva’nın karısı olmasını emreder. Bu emir üzerine kadınlar o kadar çok üzülürler ki Vishnu sözünü geri almak zorunda kalır.

KUTSAL NEHRİN TANRIÇASI: GANJ

Mahabharata destanında Ganj, Kral Shantanu’nun karısı ve kahraman bir savaşçı olarak tasvir edilir. Ayrıca Bhishma’nın annesi olarak bahsi geçer. Savaş sırasında Brishma ölümcül bir yara alınca Ganj Nehri suları, insan formuna bürünerek ağlayan kadının gözlerinden fışkırır.

 

KUTSAL NEHRİN TANRIÇASI: GANJ

Ayrıca Hinduizm inancında ne olursa olsun Ganj Nehri'nin kirlenemeyeceği inancı vardır. Bu nedenle yıllarca kirlilik için önlem alınmamıştır. Günümüzde Ganj, dünyanın en kirli su kütlelerinden biri olarak bilinmektedir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ELLIPTICAL AND SPIRAL GALAXY TOGETHER: ARP 107
THE EERIE GLOW OF AN EXPLODING STAR: CRAB NEBULA
LIKE AN EERIE SILHOUETTE: COLUMN OF GAS AND DUST
KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Taşıma

probiyotik

Birleşen Atomlar

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun