Eylül 21, 2024

LAVLARI PÜSKÜRTEN TANRIÇA: PELE

Pasifik Mitolojisinde güç ve yıkımın kişileştirilmiş formu olan Pele, ateş ve volkan tanrıçasıdır. Hawaii adalarında doğum tanrıçası olan Haumea’nın kızıdır. Lav püskürmelerine sebep olduğuna inanılır.

Kardeşleri ve köpeğiyle Kilauea yanardağının içinde yaşar. Şekil değiştirebilen büyüleyici güzellikte bir kadın olarak tasvir edilir. Hula dansçılarının koruyucusu olarak kabul edilir. Pele’nin kendi büyüttüğü en küçük kardeşi Hi’iaka’yı çok sevdiğine ve Kilauea civarında beyaz köpeğiyle dolaşırken ara sıra görülebildiğine inanılır.

LAVLARI PÜSKÜRTEN TANRIÇA: PELE

Kimi zaman genç kız kimi zaman ise yaşlı bir kadın görünümünde, saçları ise yaşına göre siyah, gri veya beyaz ama kızgın olduğunda kırmızı olarak tasvir edilen tanrıça daha çok Pele Hanım olarak çağrılmaktadır. Kılık değiştirerek evleri dolaşan tanrıça kendisine kaba davranılır veya başka bir saygısızlık görürse öfkelenerek Kilauea yanardağının püskürttüğü lavlarla yerleşim yerlerini harabeye dönüştürür.

LAVLARI PÜSKÜRTEN TANRIÇA: PELE

Ayrıca Hawaii’nin popüler sporu holua oyunlarını kazananların şanslarının yaver gittiğini söylemeleri yerine kendileriyle övünmelerini de hoş karşılamayıp üzerlerine lav parçaları atarak taşa dönüşmelerine yol açar. Puna, Ka’u ve Kona bölgelerinde bulunan pek çok kayanın Pele’nin cezalandırdığı insanlara ait olduğuna inanılmaktadır.

LAVLARI PÜSKÜRTEN TANRIÇA: PELE

Bir söylenceye göre rüyası veya yolculukları sırasında gördüğü Kauai halkının yakışıklı lideri Lohiau’ya aşık olan Pele, Hiiaka’yı adamı getirmesi için gönderir. Uzun yolculuk sırasında Hiiaka ile Lohiau birbirlerine aşık olur. Pele’nin önünde durumu anlatan çift birbirine sarılınca tanrıça hiddetle Lohiau’yu öldürür. Fakat de Hiiaka adamı yeniden hayata döndürerek evlenmeyi başarır.

LAVLARI PÜSKÜRTEN TANRIÇA: PELE

Bir başka söylenceye göre ise Oahu adasının şekil değiştirebilen domuz tanrısı Kamapua’ya Pele’ye kur yapmak için Hawaii’ye gelir. Fakat Pele onu reddeder. Aşkında ısrarcı olan Kamapua Pele’nin kız kardeşleri tarafından adadan kovulmasına rağmen sonunda tanrıçanın gönlü çalmayı başarır ve çift sonunda evlenerek birlikte yaşamaya başlar.

Fakat bir süre sonra Pele, Kamapua’nın öfkesi ve şakalarından bunalır. Pele’nin lav, Kamapua’nın su büyüleri kullandığı ciddi bir kavga yaşandıktan sonra çift ayrılır. Hawaii’nin yeşil kuzeyi Kamapua’ya güneyi ise Pele’ye kalacak şekilde adayı bölüşürler.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun