Kim bu Vikingler diyerek başlayalım mı? Denizaşırı sefer çıkan savaşçılara denir. İskandinav halkı diye de yalınlaştırırsak, İskandinav inanışlarını ele alabiliriz. Uzun, enteresan ve ilgi çekici inanışları var İskandinavların bence. Filmlerden, çizgi romanlardan bildiğimiz karakterlerin çoğu İskandinav mitolojisinden çıktı. Neymiş bunlar birlikte inceleyelim.
YARADILIŞ
Tabii ki yaradılış efsanesiyle başlayalım. Başlangıçta, tanrılardan bile önce kuzeyde soğuk ve karanlık; güneyde şiddetli sıcaklar ve aydınlık vardı. Bunların tam ortasında ise Ginnungagap denen büyük uçurum vardı.
Evren kaosla, buz ve ateşin arasındaki yarılmayla başlar.
TANRILARIN BABASI ODİN
Çarşamba gününe adını veren, adının anlamı hiddet olan ve tanrıların babası olan Odin. Kardeşleriyle birlikte bir devin vücudunun parçalarından dünyayı yarattılar.
ÇEKİÇ VE YILDIRIM ETKİSİYLE THOR
İskandinav mitolojisinin en güçlü tanrısı! Baş tanrı Odin ve yeryüzü tanrıçası Fjorgyn’ın oğlu olan Thor, yıldırım, yağmur ve tarım tanısıdır. Meşhur çekicini biliyorsunuzdur herhalde.
“HER ŞEYİN BABASISIN DİYE BEDEL DEMİYORSUN ZANNEDİYORLAR.” İMZA: ODİN
Tanrıların babası olan Odin, 9 gece bir ağaçta baş aşağı asılı kalır. İyi ama hangi günahın bedeliii buuu?
GELİYOR GELMEKTE OLAN
“Winter is coming…” niye bu kadar viral oldu. Alt tarafı kış yahu, mu acaba? Ne kadar da abarttılar bu kışı be diyor musunuz? Demeyin. Alın size korkunçlar korkuncu bir kış: Fimbulwinter.
YÜSSÜKLERİN EFENDİSİ
Efendimisss, kıymetlimisss… Tamam mükemmel bir yapım ama kurgu mu hepsi? O bayıla bayıla izlediğimiz, benim kesinlikle seri film olarak başı çeken o film. İskandinav mitolojisinden geliyor, biliyor muydunuz?
İSKANDİNAV MİTOLOJİSİNİ ÇORBA EDEN
İskandinav mitolojisini karıştıra karıştıra çorba eden ama yine bu karmaşıklığı çözen kişi. Kurnazlar kurnazı Loki.
ALEV ALEV HÜKÜMDAR
Güneydeki ateş devlerinin ve ateşler ülkesinin hükümdarı olan Surtr’un vücudu kömürleşmiştir. Adı bile ürkütücü bir de vücudu kömürleşmiş. Bu sebepten adının anlamı kara veya esmerdir. Alevden kılıcıyla dünyanın sonunda ortalığı kasıp kavuracak.
ŞEKİL DEĞİŞTİREN SU PERİLERİ
İskandinav ve Cermen mitolojisinde, Almanya ve çevresindeki kuzey Avrupa ülkelerinde şekil değiştiren olarak bilinen Nixie’ler, genellikle kadın formunda olan su perileridir. Söylediği şarkılarla kişinin aklını kaybetmesine veya boğulmasına sebep olabilirler. O nasıl bir ses yahu öyle?
İYİ ŞANS VE MUTLULUK GETİREN
Bize de biri getirsin dediğinizi duyuyorum. Bizi sosyal medyada takip ederseniz bence gelir :) Hamingja İskandinav mitolojisinde şans ve mutluluk getiren bir koruyucu dişi melektir. Hamingja bir kişiye eşlik eder ve eşlik ettiği kişinin şans ve mutluluğuna karar verir. Kişi öldüğünde akrabalardan başka birine koruyucu melek olarak geçer. Yani nesillerce aynı aileye hizmet eder. O aileye şans ve mutluluk verir.
TERK EDİLEN VE GÖMÜLEMEYEN ÇOCUKLAR
İskandinav efsanelerinde, ölmüş, doğru şekilde gömülmemiş ve ölüme terk edilmiş çocukların ruhlarına ‘Myling’ denir. Myling’ler geceleri şarkı söyleyerek katilinin suçunu ortaya çıkarır.
KEMANCI SU RUHU
Fossegrim, telli çalgılar çalan su ruhu, zihni sakinleştirir. Özellikle Hardanger kemanını çalan Fossegrim, efsanelerde olağanüstü yetenekli kemancı olarak tanımlanır. Orman, rüzgar ve suyun sesini keman ile çalabilir. Et karşılığı keman dersi veren Fossegrim, ücreti yeterli bulmazsa neler edebilir?
SENİN İÇİN BÜTÜN ZAFERLERİM
Salı gününe adını veren zafer ve adalet tanrısı Tyr. Dünyanın sonunu getirecek olan Fenrir’le ne ilgisi var peki?
MASUMİYET MÜZESİ
Saflığın, güzelliğin, barışın ve masumiyetin tanrısı olan Balder, öleceğini hisseder. Ölümü rüyalarına girer. Belki de bunca kutsal bir tanrı olduğun içindir bilemeyiz biz onu. Balder neyi görmüş Caterpillar Hanım, Loki’yle ne ilgisi var?
HABABAM SINIFI BEKÇİSİ MİSALİ
İskandinav mitolojisinde ışık tanrısı olan Heimdall, tanrıların gözcüsüdür, aynı zamanda Asgard ve Midgard arasındaki Bifrost Köprüsü’nün bekçisidir. Ay kapıyı Heimdall Efendi!
ÖLÜNCE SEVEMEZSEM SENİ
Kocasına sadık bir eş olan Nanna, kocası ölünce üzüntüsüne dayanamaz ve ölür. Böylesine güzel bir aşkı kim hak eder? Tabii ki sen ama mitolojiden bahsediyorum yahu. Kutsallıklarla donanmış Balder tabii ki. Nanna, Balder ölünce nasıl üzüntüden ölmüş peki biliyor musunuz?
KAÇINILMAZ SON
Dünyanın sonuna doğmuşum ya da ölmüşümde haberim yok. İskandinav mitolojisinde kıyametin adı RAGNAROK. Amanın nasıl karışacak ortalık, neler olacak neler. Ne savaşlar abooov. Resmen kim kime dum duma.
SARAY GİBİ SARAY
Sadece savaşarak ölenlerin girebildiği, Tanrı Odin'in sarayı olan Valhalla, yaşarken kahramanlık gösteren savaşçılar Valkyrylerin kararıyla öldüklerinde Valhalla’ya götürülür. Savaşçılar ölüm anında Valkyryleri görürler ve ruhları bedenlerinden ayrıldıktan sonra onlarla birlikte Valhalla’ya gider.
DİYAR DİYAR DOLANAN AĞAÇ
Viking inançlarında önemli rol oynayan, dokuz diyarı birbirine bağlayan devasa bir mitolojik ağaç: Yggdrasil. Dişbudak ağacı olarak tasvir edilen Yggdrasill, evrenin merkezinde yer alan çok kutsal bir ağaçtır. Evrenin mi merkezi, dokuz diyar nasıl bağlıyorsun? Hangi dokuz diyar? Bilmediğimiz diyarlar mı var?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız