Kasım 23, 2024

MISIR MİTOLOJİSİ SOY AĞACI

NUN

Bir kişi veya bir yer olarak tanımlanır. Efsaneye göre Nun sulu cehennemde yaşar. Bir diğer efsaneye göre Nun ve eşi, yılan tanrılardan ilk ortaya çıkıp içinde Ra olan yumurtayı yapan iki tanesidir.

 

APEP

Devasa bir yılandır. Günlerinin çoğunu Ra’nın gemisindeki tanrılara tanrılara saldırarak geçirir ve geceleri yeraltı dünyasında parçalara ayrılır. Kötü olan her şey için (fırtınalar, kıtlık, deprem, istila) suçlanır. Evrenin oluşması için onun yenilmesi gerekir. Hala dünyanın ucunda pusuda bekler ve bazı şeyleri bozar.

MISIR MİTOLOJİSİ SOY AĞACI

ATEN

İlk zamanlarda güneşin idolleşmiş bir versiyonu olarak görülür. Ra’nın bir versiyonu olarak görülür. Amenhotep kendisini Akhenaten olarak adlandırdığında Aten’i tek gerçek tanrı olarak ilan eder.

 

RA

Hem ilk tanrı hem de tanrıların ilk firavunudur. Güneşi gün boyunca gökyüzünde, geceleri de yeraltı dünyasında sürüp, kaos güçleri tarafından gelen saldırıları durmadan savuşturur. Mısır’ın doğusundan getirtilen pek çok tanrıça tanrı ağacında Ra’nın kızları olarak birleştirilir.

 

ATUM

Genellikle taht üzerinde, bazen de bir koç kafasıyla, bazen asasına dayanan yaşlı bir adam olarak tasvir edilir. Bir çeşit asıl yaratıcı tanrıdır, ama birkaç bin yıl sonra Ra ile, Ra da Amun ile değiştirilir. Eski zamanlarda, Atum’un kendini yarattığı ve sonra tanrıların sonraki jenerasyonunu ya tükürerek ya da elinde tuttuğu “kutsal kadın yaratma özü” ile nerede olduğunu tahmin ettiğiniz “kutsal erkek yaratma özü” nü birleştirerek yarattığı söylenir.

 

AMUN

Amun Thebes tanrılarının patronu olarak başlar ve Thebes Mısır için önemli hale geldikçe Amun da gelir. Ta ki Ra ile kutsalın kendisi olan büyük kral tanrı olarak birleşip Amun-Ra olana kadar. Amun-Ra kendisini önce yaratıp sonra her şeyi yarattığı için bir noktada geçmişe dönük olarak yeterince önemli sayılırlar.

 

MUT

Thebes’deki halka göre Amun’un karısı ve tüm diğer tanrıların anasıdır. Sadakat, çocuk doğumu ve annelik ile ilişkilendirilir.

MISIR MİTOLOJİSİ SOY AĞACI

HATHOR

Kralın karısı ve ruhani annesidir. Aynı zamanda sanatın ve sarhoşluğun baş tanrıçasıdır.

 

SEKHMET

Sekhmet savaşın ve şiddetin ateş püskürten aslan kafalı tanrıçasıdır. İnsanlığın Düşüşü’nde büyük rol oynar. Bu efsaneye göre insanlar Ra’ya karşı ayaklanır ve Ra hepsini cezalandırması için Sekhmet’i yollar. Sekhmet olayı çok ileri götürür ve herkesi öldürür. Yarattığı kan okyanuslarında da gezinir. Bunun üzerine Ra, kırmızıya boyanmış binlerce fıçı alınmasını ve her yere dökülmesini emreder. Kana doyamayan Sekhmet, öyle sarhoştur ki insan ırkını yok etmeyi bitiremez.

 

BASTET

Bastet hamile kadınlarla, genç firavunlarla ilgilenen ve yeraltı dünyasında ölü insanlara rehberlik eden anaç bir tanrıçadır. Kedi tanrıça olarak da geçer.

 

MAAT

Kutsal adalet ve kanunun tanrıçasıdır. Maat ve adını aldığı konsept evrenin doğru düzeni olan gerçek, adalet, sağlık, refah, uyum ve genel iyiliğin temsilcisi olur. azen ölünün kalbini tüy ile tartıp yargılayan biri olarak tasvir edilir. Eğer kalbi hafifse ölü olan Osiris’in kutsanmış diyarına gider. Eğer kalbi daha ağırsa o kişi varlığı sona erene kadar bir canavar tarafından yenilir.

 

SHU

Dünya, atmosfer ve gökyüzü arasında olup, aşağı yukarı boşluk olarak tasvir edilen tanrıdır. Bir noktada çocuklarının birbirlerine aşık olduğunu fark eder. Bundan öylesine nefret eder ki onları zorla ayırır, Geb’i aşağıda ve Nut’u da yukarda tutar, bu yüzden biz de dünya ve gökyüzü arasındaki yerde kendimizi buluruz.

 

TEFNUT

Shu’nun aslan başlı eşidir.

 

KHONSU

Khonsu’nun yandan at kuyruğu ile çizildiğini fark etmişsinizdir. Buna Gençlik Zülüfü deniyor ve antik Mısır sanatında gençliği vurguluyor. Khonsu aslen diğer tanrıların güçlerini onların organlarını yiyerek absorbe eden cani ve yamyam bir tanrıdır. Ama birkaç yıl sonunda daha çok o zamanın yumuşak tanrısına dönüşüp, ölçü ve refah getirir.

MISIR MİTOLOJİSİ SOY AĞACI

PTAH

Saf hallerinde ilkel kalıcılık ve madde ve şeklin yaratıcı tanrısıdır. Memphis’in en yüce tanrısıdır ve kendini zamanın başlangıcında hiçlikten yaratır. Diğer tanrıları yaratmak için adlarından bahseder. Daha sonra insanları çömlekçi çarkında oluşturarak yaratır.

 

QADESH

Mısır ağacına eklenmiş ve oldukça popüler olmuş Kenanlı seks tanrısıdır. Genellikle bir elinde lotus çiçekleri, diğerinde de yılanla tasvir edilir

 

TAWERET

Hipopotamusa benzeyen bir tanrıçadır. Gerçek bir hipopotamus gibi çocuklarını korumada tamamen vahşidir. Ayrıca sıklıkla aslan pençeleri, timsah kuyruğu ve sarkık göğüslerle tasvir edilir.

 

BES

Bes çoğunlukla sakallı şişman ve ufak bir adamın önden portresi gibidir. Şeytanlardan korkan önemsiz bir karakter olarak başlamış olsa da birkaç bin yıl sonra evlerin koruyucusu ve eğlencenin tanrısı olur.

MISIR MİTOLOJİSİ SOY AĞACI

IMHOTEP

Imhotep tanrılaştırılmış bir insandır. Asıl, tarihi Imhotep milattan önce 3. Milenyumda yaşamış ve Firavun’un bir danışmanı, Ptah’ın bir peygamberi ve ilk piramidin mimarıdır. Ve tıpta göstermiş olduğu dahiliği ile halkın aklında diğer efsanelerle birleşmiş ve tıp ve iyileştirici tanrısı olarak yer etmiştir.

 

NEFERTEM

Güzelliğin ve güzel kokunun tanrısıdır. Lotus çiçeğinden doğmuştur ve genellikle kafasında bir lotus çiçeği ile tasvir edilir.

 

GEB

Dünya tanrısıdır veya dünyanın ta kendisidir.

 

NUT

Gökyüzü tanrısı, ya da kaynağa göre gökyüzünün ta kendisidir. Efsaneye göre her gece güneşi yutar ve her sabah da onu yeniden doğurur.

 

BABI

Sihirli şebek tanrıdır. Hemen hemen her Mısırlı’nın şebekleri ölmüş ataları olarak düşündükleri bir dönem olmuş, bu yüzden Babi ölümden sonraki yaşamla ilişkilendirilir.

MISIR MİTOLOJİSİ SOY AĞACI

MIN

Erkek üremesinin tanrısıdır. Antik Mısır insanları bazen randevu akşamları için onun Antik Mısırlı kolyelerini takarlardı.  Aynı zamanda beyaz bitki özü olan bir çeşit marulla da ilişkilendirilmiştir.

 

ISIS

Bilge, büyülü ve sıradışı bir biçimde kurnaz olmasıyla Isis tüm tanrıların içinde en önemli olan tanrıçadır. Kadınlığın Mısır idealini temsil eder. Osiris’in karısı ve Horus’un annesi, bu da onu tüm firavunların sembolik annesi yapar. Adı taht anlamına gelir ve genellikle başının üzerinde bir tahtla temsil edilir.

 

OSIRIS

Osiris krallığını Shu’dan alan Geb’ten alır ve o da ilk tanrıdan alır. Ama çok yaşamaz. Çünkü kardeşi Set onu öldürür ve parçalarına ayırır. Parçalarını da Mısır’a dağıtır. Isis Osiris’in parçalarını toplayıp onu hamile bırakacak kadar diriltmek için büyüsünü kullanır. Ama bu büyü o kadar uzun sürer ki bu sefer de kalan zamanını yeraltı dünyasında ölümden sonraki yaşamın baş tanrısı olarak geçirmek için ölür.

 

NEPHTHY

Seth’in herkesin ona sırt çevirdiği anda ona sırtını çeviren karısıdır. Onun resimleri acı verici derecede sıkıcıdır.  Genellikle ismi başının üzerinde olan sıradan bir kadın olarak çizilir.

 

SET

Set’in kafası gerçek bir hayvanınkine benzemiyor çünkü o zaten sadece Mısır mitolojisinde ortaya çıkmış, siyah derili, sivri kulaklı, kıvrımlı hortumlu köpeğimsi bir yaratık olan Set denen hayvanın kafasıdır. Güçlü, savaşçı, çabuk öfkelenen, kaba biridir. Suçun, hastalığın, fırtınanın, kuraklığın, salgının ve yabancı toprakların tanrısıdır.

MISIR MİTOLOJİSİ SOY AĞACI

HORUS

Tanrıların egemen firavunudur. Her insan firavun onun vücut bulmuş halidir. Hikaye annesinin ona zombi Osiris’ten hamile kalmasıyla devam eder ve amcası Set zorla aldığı tahtta otururken doğup gizlice büyütülür. Büyüyünce Set’ karşı gelir ve krallığı ister. Set Horus’un genç ve tecrübesiz olduğunu düşünür. Onu kendisinden daha iyi olduğunu belirtecek yarışmalardan geçirerek lider olabileceğini ispatlamasını ister.

 

ANUBIS

Mumyalamada ve balmlamanın yakışıklı tanrısıdır. Mısır MÖ 250-300 yıllarında Yunan firavunlar tarafından yönetilirken, Anubis Hermanubis olmak için Hermes ile birleşmiştir.

 

APIS

Güç ve kuvvetin tanrısıdır ve Ptah’ın oğlu ve/ya da elçisidir. 25 yaşına kadar, hayatını lüks içinde, ineklerle dolu özel bir otlakta geçirir ve öldüğünde devasa bir cenaze düzenlenir ve yerine gelecek biri aranmaya başlanır.

 

KHEPRI

Doğan güneşin tanrısıdır. Gübre topu büyüklüğünde böcek sürüleri ile gökyüzünde gezer. Genellikle kafası böcek olarak tasvir edilir.

MISIR MİTOLOJİSİ SOY AĞACI

HAPY

Hapy çoğunlukla çok fazla bitki ve yiyecek taşıyan sarkık memeli şişman mavi bir adam olarak tasvir edilir. Nil’deki yıllık sellere sebep olan tanrıdır.

 

THOTH

Ay tanrısıdır. Tüm takvimler aya dayanarak yazıldığı için aynı zamanda yazının, matematiğin, kayıt tutmanın, yazmanın ve bilginlerin tanrısıdır. Yazıyı ve aracılı anlaşmazlıkları icat eder.

 

SESHAT

Adı gerçekten de “çekici dişi” anlamına gelir. Yazmakla ilgili her şeyin tanrısıdır.

 

NEITH

Nun’un bir çeşit dişi kopyasıdır. Bazen her şeyi onun başlattığı söylenilir, ancak güneş tanrıları kadar değil. Aynı zamanda doğumun kendisini ve dokumayı icat eder. Aynı zamanda oklar ve yaylar ile de ilişkilendirilir.

KHNUM

Çömlekçi çarkında insanları yaratan, suyun ve toprağın koç başlı tanrısıdır.

 

SATET

Nil nehrinin taşmasında rol üstlenen birkaç tanrıdan biridir.

MISIR MİTOLOJİSİ SOY AĞACI

WADJET

Wadjet Aşağı Mısır’ın tanrıçası ve koruyucusudur.

 

NEKHBET

Wadjet’in Yukarı Mısır’daki eşitidir.

 

SERKET

Kendisine tapanları zehirden koruyan iyileştirici tanrıdır. Genellikle bacaksız, pençesiz, başında iğnesiz bir akreple tasvir edilen bir kadındır. Çünkü akrep zehrini etkisiz hale getirir.

 

ANUKET

Anuket de tıpkı Satet gibi Nil’in bir tanrıçasıdır. Oldukça modern baş süsü takar.

Yorumlar

  • Derin bir soy

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

EVEN THE GALAXIES ARE MIXED TOGETHER AND WE ARE STILL... :  MCG+05-31-045
VERY DUSTY GALAXY: NGC 3169

VERY DUSTY GALAXY: NGC 3169

HAVE YOU EVER SEEN A SPACE GUITAR?

HAVE YOU EVER SEEN A SPACE GUITAR?

ELEMTERE FİŞ KEM GÖZLERE ŞİŞ

ELEMTERE FİŞ KEM GÖZLERE ŞİŞ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İlkel Güç

probiyotik

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun