Mart 15, 2025

MİTOLOJİDE AVLANMAK VE AVCILIK

Avlanmak ve avcılık, en önemli besin maddelerinden birisi olan eti elde etmenin iki yolu avlanmak ve hayvan yetiştiriciliğidir ki ilki yerleşik ve hayvancılıkla meşgul yarı göçer toplumlarda evcil hayvanların avlanması hoş karşılanmamıştır.

MİTOLOJİDE AVLANMAK VE AVCILIK

ESKİ YUNAN’DA AVCILIK

Sözgelimi Odysseus’un arkadaşlarının kendilerine ait olmayan evcil hayvanları (kyklopların keçilerini avlayarak öldürmeleri ya da Helios’un sığırlarını kurban etmeleri) meşru olmayan yollardan elde etmeleri hoş görülmemiş ve tanrılarca cezalandırılmalarına sebep olmuştur.

MİTOLOJİDE AVLANMAK VE AVCILIK

Herakles ve Theseus gibi Yunan kahramanlarının olağanüstü güç ve cesaretlerine karşın usta avcı olmadıkları, iz süremeyip tuzak kuramadıkları anlaşılmaktadır. Bununla Sophokles’in tragedyasında olduğu gibi usta okçu ve avcı Philoktetes’in silahsız kalınca vahşi hayvanlara av olması örneği avcıyla avı arasındaki ilişkiyi tersine çevirmektedir.

MİTOLOJİDE AVLANMAK VE AVCILIK

Kalydon avı söylencesi Eski Yunan’da soylu gençlerin av becerilerini sergilediği mükemmel bir av örneği olmasının yanı sıra ava katılanların ortak değerlerini göstermektedir. Meleagros, domuzun postunu geleneğe uygun olarak katılanlar arasında paylaştırmaktansa âşık olduğu avcı kız Atalante’ye hediye edince tanrılarca cezalandırılmaktaydı.

 

Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

İNSAN ETİ YİYEN TEPEGÖZ’Ü ÖLDÜREN KAHRAMAN
THE UNIVERSE IS FULL OF WORLDS BEYOND OUR OWN
DUST FROM THE STARS: HERBIG-HARO

DUST FROM THE STARS: HERBIG-HARO

LUMINESCENT HOURGLASS: LYNDS 483

LUMINESCENT HOURGLASS: LYNDS 483

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kaotik Süreç

probiyotik

İskit Yaşam Tarzı

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun