Kurban Bayramı’nın ikinci günündeyken bu geleneğin nereden geldiğine ve hangi kültürde ne şekilde yer aldığına bir bakalım. Nedir kurban? Tanrı veya tanrılardan bir dileğin gerçekleşmesi, yakarmak, hediye sunmak için hayvan veya insanın bir tapınak veya sunakta kanının akıtılarak öldürülmesi durumuna ‘kurban’ denir.
HİNT MİTOLOJİSİNDE KURBAN
Vedik gelenekte hayat, ilk insan Puruşa’nın fedakarlık etmesiyle ortaya çıktığına inanılır.
MEZOPOTAMYA MİTOLOJİSİNDE KURBAN
Mezopotamya inancında tanrıların yeme içme gibi dünyevi ihtiyaçlarını insanlar karşılamak zorundadır inancı vardır. Bu yüzden de tapınak mutfaklarında hazırlanan yemekler, sunaklardaki tanrı heykellerinin önüne konulur. Yine tanrıların yeme içme ihtiyaçlarını karşılamak için koyun ve keçi kurban edilir. Bir de balık tanrılara balık sunulur.
Babil’de insanlara musallat olan kötü ruhları kovmak ve salgın hastalıklardan korunmak için keçi kurban edilirdi. Bu gelenek daha sonrasında “Günah Keçisi” ismiyle Yahudiler tarafından da benimsenmiştir.
MÖ 7.yüzyılda Asur Kralı ve eşinin ölümü yaklaştığında, onların yerine bir çift insan kurban edilir. Sümerlerin erken döneminde birçok insan kurban edildiği de yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkmıştır. Neyse ki bu gelenek fazla uzun sürmemiştir.
Neo Asur döneminde ise aslan kurban edildiği, saray kabartmalarından anlaşılmaktadır.
YAHUDİ MİTOLOJİSİNDE KURBAN
Abraham (İbrahim), tanrı Yahweh tarafından verilen talimatla oğlu İshak’ı kurban edecekti. Fakat kurban edeceği sırada oğlu yerine bir hayvan kurban edilmesi talimatı verilir. Tanrılara sunulan kurban Mezopotamya mitolojisinde bahsettiğimiz gibi ‘günah keçisi’ adındaki gelenektir.
İSLAM DİNİNDE KURBAN
Zilhicce ayının yani Hicri takvime göre yılın son ayının 10. günü, hac esnasında veya adak amacıyla Allah’a sunulan ve eti yenilen hayvanlara verilen isimdir. İbraniceden İslam’a geçmiştir.
Kurban bayramınız kutlu olsun!
Kaynak: https://ozhanozturk.com/2018/03/31/kurban-gelenegi/
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız