Roma’nın en güçlü imparatorlarından birisi olan Hadrian, MS 76 yılında doğdu. Ölüm döşeğinde Trajan’ın evlat edinmesiyle MS 117 yılında imparator oldu. Hükümdarlığı boyunca barış politikası uyguladı. Barışı korumak ve güvenlik için imparatorluğun çeşitli yerlerine hisarlar, karakollar yaptırdı. Bunlardan en ünlüsü İngiltere’deki Hadrian Duvarı’dır.
Aynı zamanda Edirne’ye adı verdi.
Hadrian lejyonları yerinde kontrol etmek için Roma genelinde 3 ayrı seyahate çıktı. Bu seyahatlerinden birinde MS. 123’te bugünkü Bolu’da (Claudiopolis) Antinous ile tanıştı. Antinous yirmili yaşlarda genç birisi olarak tasvir edilir. Hadrian’ın eşcinsel, erkek sevgilisidir.
Bu tanışmanın ardından Hadrian Anadolu’ya geçti. Yolculuğun devamında Antinous ona eşlik etti.
Antinous 130 yılında henüz 19 yaşındayken Nil Nehri’nde boğularak öldü. Antinpus’un kendisinden yaşlı sevgilisi Hadrian’ın ömrünü uzatmak için kendisini nehre bıraktığı iddia edildi. Diğer bir rivayete göre de öldürülmüştür.
Hadrian sevgilisinin ölümünün ardından günlerce gözyaşı döktü. Nil Nehri kıyısında adına Antinopolis isimli şehir kuruldu ve kült alanı oldu. Hadrian, tüm imparatorlukta Antinous için yas ilan etti. Antinous’u tanrı ilan edip birçok kente heykellerini diktirdi ve sikkelere tasvir ettirdi. Ayrıca bir takımyıldızına da ismi verilmiştir.
*Hatta MFÖ’ye “Ne güzel şeysin sen hep yaşın 19” şarkısını yazdırdı. :)
Atina başta olmak üzere farklı şehirlerde Antinous onuruna Antinoeia festivali düzenlendi. İmparatorluk boyunca adına 28 tapınak inşa edildi. Antinous dini, o dönemde yeni gelişen Hristiyanlığı tehdit eder konuma geldi. Fakat Hristiyan din adamları, Antinous’u utanmaz ve skandal bir çocuk olarak tanımlamışlardır.
Kaynak: https://arkeofili.com/roma-imparatoru-hadrianin-tanrisallastirdigi-escinsel-antinous/
Yorumlar
Mitolojide skandal!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız