Eylül 21, 2024

NİRVANAYA ULAŞAN FATİH: MAHAVİRA

Caynacı inanışında 24 Tirthankara’dan sonuncusu olan Mahavira, Bhagavan Mahavira veya Vardhamana olarak da bilinir. Sanskritçe büyük kahraman anlamına gelir. Gerçek adı Vardhamana’dır. Jina (fatih) olarak da bilinen Mahavira’nın sembolü aslandır.

NİRVANAYA ULAŞAN FATİH: MAHAVİRA

Buda’nın çağdaşı ve Cayna manastır topluluğunun kurucusu olduğuna inanılır. Ayrıca Parsva ve Buda gibi kşatriya (prensler ve savaşçılar) kastındandır.

 

Mahavira, Buda gibi Brahmanların ayin usullerinden hoşlanmayan, ruh göçüne inanan, kanlı kurban törenlerine ve kast sistemine karşı çıkan birisidir. Hayatı Caynacılığın kutsal kitabı Kalpa Sutra’da anlatılır.

Mahavira’nın Caynacılığı dünyaya ve maddi menfaate değer vermeme ve kendi nefsine işkence konusunda Budizm’den daha aşırı uygulamalara sahiptir.

NİRVANAYA ULAŞAN FATİH: MAHAVİRA

Efsaneye göre Mahavira, annesinin rahmine düştüğünde annesi fil, boğa, aslan, tanrıça Sri’nin yağlanması, çelenk, ay, güneş, bayrak, vazo, nilüfer çiçeği, okyanus, kutsal ev konulu birbirinden ilginç 14 rüya görür. Bu rüya sembolleri olağanüstü birinin doğacağına yorulur.

NİRVANAYA ULAŞAN FATİH: MAHAVİRA

Mahavira, delikanlı olduğunda Yaşoda isimli birisiyle evlenir. Riyadarşana adlı bir kız babası olur. Bir süre sonra dünyevi şeyler onu sıkınca çileci yaşama başlar. 12 yıl eski bir tapınağın yanındaki tik ağacının altında oruç tutup meditasyon yaparak hareketsiz durur. 30.gün aydınlanan bilge, 30 yıl vaaz verir. Sonrasında nirvanaya ulaşır ve tanrıların yanına gider.

Yorumlar

  • Güzel bir yere gitmiş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun