Eylül 21, 2024

ÖĞLENLERİ YÜZÜLMEMESİNİN SEBEBİ: VUDAŞ

Çuvaş mitolojisinde su ruhu olan Vudaş, Vutăş olarak da bilinir. Vudaş, efsanelere göre boğularak ölmüş ve ruhu su cinine dönüşmüş olanlara verilen isimdir. Çuvaş folklorunda Vudaş kılık değiştirebilen bir varlık olarak tasvir edilir. Bazen yarım insan görünümündedir. Bazen iki ayakları üzerinde insanlar gibi yürüdüğü söylenir. Büyük nehirlerde ve göllerde yaşar. Vudaş’ın tıpkı insanlarla aynı yaşam tarzına sahip olduğuna inanılırdı. Bazı söylentilerde onların da aralarında yaşlı erkekler ve çocuklar vardır, aileleri bulunur.

ÖĞLENLERİ YÜZÜLMEMESİNİN SEBEBİ: VUDAŞ

Öğle vakti Vudaş yıkandığı için insanlar göllerde ve nehirlerde yüzmezler. Güneşli günlerde, bir güzel koyu saçlı kız kılığında kıyıya gelir ve uzun saçlarını altın bir tarak ile tarar. Bazen sahilde uykuya dalar. Onu rahatsız etmemek için su kıyısında yürürken iyi davranışlar sergilemek gerekir. Rahatsız edilmekdikçe saldırgan olmadığı söylenir.

ÖĞLENLERİ YÜZÜLMEMESİNİN SEBEBİ: VUDAŞ

Vudaş varlığı bahsi geçen bölgelerde küçük farklılıklar göstermektedir. (Ukrayna’da vodianyk, Belarus’ta vadzianik, Polonya’da wodnik, Bulgaristan ve Makedonya’da vodnik, Sırbistan’da vodenjak gibi) Rus folklorunda nehir ve gölde boğulan çocuklarının ruhunun dönüştüğü bir su cini olup insanları kandırarak suda boğulmalarını sağladığına inanılmaktadır. Sloven ve Slovak folklorunda insan görünüm ve alışkanlıklarına sahip, insan kıyafetleri giyen yaşlı bir adam olarak tasvir edilen vodnik parmak arası perdeleri, boynunda solungaç taşıması ve yeşil saçları ile diğer insanlardan ayrılabilmektedir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun