Eylül 22, 2024

OKYANUS GÜCÜNÜN KİŞİLEŞTİRİLMİŞ HALİ: ÆGIR

İskandinav Mitolojisinde deniz canlılarının kralı olan tanrısı olan Aegir veya Ægir, okyanusun gücünün kişileştirilmiş halidir.

OKYANUS GÜCÜNÜN KİŞİLEŞTİRİLMİŞ HALİ: ÆGIR

Denizcilerin hem korktuğu hem de tapındığı tanrıdır. Aegir, deniz tanrıçası Ran ile ‘Dalga bakireleri’ denilen dokuz kızları bulunmakta bunların her biri (Bára, Blothughadda, Bylgja, Dufa, Hefring, Himinglæva, Hrönn, Kólga ve Unnr) farklı bir dalga şekliyle özdeşleşmiştir. Genellikle bir sandalyeye oturmuş ak saçlı ve elleri pençe formunda yaşlı bir adam gibi tasvir edilen Aegir’i Fundinn Noregr ve Snorri Sturluson Hlésey adasında yer altında bir mağarada yaşayan deniz canavarı Hler ile özdeşleştirmiştir.

OKYANUS GÜCÜNÜN KİŞİLEŞTİRİLMİŞ HALİ: ÆGIR

Sturluson’un Nesir Edda adlı manzum destanında Aegir veya Hler kara büyü konusunda uzman bir büyücüdür. Nesir Edda’da Asgard’a Aesir tanrılarının davetlisi olarak giden Aegir’in Bragi’nin yanında oturmuş ve tanrılar, insanlar, hayvanlar ve mitolojinin konusu olabilecek pek çok varlık hakkında konuşmuşlardır.

OKYANUS GÜCÜNÜN KİŞİLEŞTİRİLMİŞ HALİ: ÆGIR

Fundinn Noregr’a göre Aegir, Fornjotr’un oğlu, Logi (ateş, alev) ve Kari’nin (rüzgâr) erkek kardeşidir. Fimafengr ve Eldir adında iki hizmetkârı olan Aegir sık sık yemeğe çağırdığı Aesir tanrılarını mağarasında ağırlamaktadır. Manzum Edda’nın Lokasena destanında Aegir’in sağladığı su Thor’a yetmeyince Tyr ile birlikte devlerin sihirli kazanı Odherir’i ele geçirmesi Aegisdrekka’da (Aegir’in cümbüşü) ise Aesir’in kazandan bolca içki içmesinin ardından Loki’nin tanrıya hakaret edip hizmetkarlarından birisini öldürmesi anlatılmaktadır. Aesir tanrısı olmayan Aegir’in İskandinav kültürüne uyarlanan daha eski bir tanrı olduğu sanılmaktadır.

 

 

Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi

Yorumlar

  • Okyanus gücünün kişileştirilmiş hali mi? İlginç değil mi?

  • Her mitolojide ayrıca deniz tanrısı var galiba

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun