Eylül 21, 2024

ÖLÜLERİN EFENDİSİ: BARON SAMEDİ

Haiti mitolojisinde ruhların yeryüzüne yayıldığına inanılan yol kavşakları ve mezarlıkların koruyucusu olan Baron Samedi, Baron Cimitière adıyla da bilinen bir Loa adıdır.

Loalar evrenin temel güçleri olan varlıklar olup Vudu dininde tabiat güçlerinin kişileştirilmiş hali veya ölü ataların ruhları olan tanrılara verilen isimdir. Loalar iyi ya da kötü olabilirler.

ÖLÜLERİN EFENDİSİ: BARON SAMEDİ

Baron Samedi, genelde Haiti tarzında gömülmek için giyinen ve gömülmüş bir cesede benzer. Silindir şapka, siyah smokin ve koyu gözlükle ya da parlak gözlerle tasvir edilir. Daha sık olarak iskelet olarak tasvir edilir. Bazen de sadece yüzünü bir kafatası olarak boyanmış bir adam olarak tasvir edilir. Ağzında puro veya kemikli parmaklarında bir bardak rom ya da yılanla tasvir edilir.

ÖLÜLERİN EFENDİSİ: BARON SAMEDİ

Ölümlülerle ve diğer ruhlarla her fırsatta alay eder, küfürlü konuşur ve onları rahatsız eder. Baron Samedi genellikle ölüm dünyaları ile yaşayanlar arasındaki kavşak noktasında bulunabilir. Birisi öldüğünde, mezarlarını kazar ve gömüldükten sonra ruhlarını selamlar ve yeraltı dünyasına götürür. Ölülerin efendisi olmasının yanı sıra Baron Samedi de hayat veren bir Loa’dır. Değerli olduğunu düşündüğü sürece herhangi birinin hastalığını veya yarasını iyileştirebilir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun