Babil ve Asur söylencelerinde ölüm ve salgın hastalık tanrısı olan Erra, Dibbara, Girra, Iea, Ura ve İrra olarak da bilinir. Toprak ve insanları aynı şekilde kırar.
Nergal ile ilişkili olması muhtemel Erra hakkındaki detaylı bilgiyi MÖ 1000 yılından kalma 4 kil tablete yazılmış Erra ve İşum adlı manzum destanda yer almaktadır.
Efsaneye göre ikisi de birbirinden acımasız olan yer altı tanrısı İşum ile savaş tanrısı Erra savaş için yanıp tutuşmaktadır. Yediler adı verilen iblislerin Anu’nun katında temsilcisi olan Erra ölümlüler ile tanrılar arasındaki dengeyi bozan insanları yok etmeye karar vermiş ve İşum’a kara kafalılar olarak bilinen Mezopotamyalılar üzerine gitmesi konusunda ısrar etmiştir. Erra, tanrılar kralı Marduk’a sözde fikrini alma bahanesiyle gitmişse de onu azlederek yerine geçme niyetini ustaca gizlemeyi başarır. Kralın sarayda olmamasından faydalanan Erra Marduk’un yetkilerini gasp eder ve Yedi iblisi etrafa dehşet salmaları konusunda serbest bırakır.
İşum, Erra’yı sakinleştirmeye çalışmış ve neden hem tanrılara hem de insanlara zarar verdiğini anlamaya çalışmıştır. Erra, İşum’a Yedilerle birlikte hareket etme emri vermiş o da Babillilerin baş düşmanı olan Sutaealıların medeniyetini yok etmiştir. Erra sakinleşince İşum topraklara yeniden bereket gelmesi, yıkılan ev ve tapınakların yeniden inşası için insanlara yardım etmiştir.
Kaynak: Özhan Öztürk Dünya Mitolojisi
Yorumlar
Kötü biri gibi
Böyle tanrı olmaz olsun
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız