Şamanlar geyiğe özellikle "puura" adı verilen geyiğe binerek Tanrıya ulaşırlar. Hz. Muhammed’in miraç resimlerine bakıldığında, göksel yolculuğunda kullandığı bineğinin, yarık toynaklarından da anlaşılacağı üzere geyik olduğu görülür.
Elbette bu tamamen Türk mitsel düşüncesine uygun, alegorik ve sembolik bir anlatımdır. Türk mitolojisinde Kutup Yıldızı, tanrının kapısı sayılır. Türk İkonografisinde Kutup Yıldızının sembolü, daire için de artı işaretidir ve Tanrı Tamgası olarak ortaya çıkmıştır. Türk tasavvufundaki kutup düşüncesi de bu anlatıların devamıdır. Ayrıca bu yıldız "Geyik Yıldızı" olarak da bilinir. Çünkü Şamanlar tanrı kapısına geyikler yardımıyla ulaşır.
Pazırık kurganındaki geyik boynuzlu at maskeleri de oldukça ilginçtir. Muhtemelen yeraltı ve öteki dünya hayvanı olan at ve yine şamanları gökyüzü yolculuklarında Tanrıya taşıyan geyik ile sentezlenmiştir. Ahiret yolculuğu bu kutsal ve göksel hayvanlar ile gerçekleştirilir. Geyik, ölümsüzlük otu yiyerek, sonsuz hayata kavuşan hayvandır.
Kaynak: Kadim Türk Tarihi ve Mitolojisi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız