Eylül 07, 2024

PANİK SÖZCÜĞÜNÜN SEBEBİ: PAN

Yunan mitolojisinde kır, satir ve çobanların tanrısı olan Pan, yarı keçi yarı insan olarak tasvir edilir. Pan, kırlarda aniden insanların karşısına çıkıp görüntüsüyle insanları korkuttuğu için panik sözcüğüne de ilham kaynağı olmuştur.

Çoban tanrısı olan Pan, ürkütücü görüntüsünün yanında çoğunlukla kırlarda dolaşıp flüt çalan, sevimli bir figür olarak betimlenir. Ancak birçok kaynakta çığlık atarak düşmanlarını kaçırma, panik ettirme yeteneğine sahip olarak tanımlanmıştır.

PANİK SÖZCÜĞÜNÜN SEBEBİ: PAN

Pan flütü: Efsaneye göre Pan'ın âşık olduğu Syrinks tam Pan ona sarılacağı sırada saza dönüşür. Pan da üzülür ama bir yol bulur. Sazlardan yedi tanesini kesip balmumuyla yan yana yapıştırır, üfleyince ortalığa tatlı bir melodi yayılır.

 

Ekho: Bir Oread Nemfi (Dağ Perisi) olan Ekho, güzel sesiyle bilinir. Tanrı Pan'ı reddeden peri öldürülür. Mitolojik olarak dağlık alanlarda yankı (eko) kendisinden gelir.

 

Pitys: Tanrı Pan'dan kaçmaya çalışan Dağ perisi Pitys, Apollon'dan kaçarken ağaca dönüşen Daphne gibi ağaca dönüşür. Dönüştüğü ağaç çam ağacıdır.

PANİK SÖZCÜĞÜNÜN SEBEBİ: PAN

Maraton Savaşı: Pan çoban kavalını sever, azgın tekeler gibi güzel nhymphaların peşine düşer. İnsanların hayvanların uyuduğu kızgın, ıssız yaz öğlelerinde birdenbire, beklenmedik gürültüler koparır ve etrafında paniğe neden olur. Marathon savaşı gecesi Persler de bu şekilde panik yarattığı için, Atinalılar savaştan sonra tanrı Pan'a Akropolis eteğinde bir tapınak yaptılar. Sonraları Pan'ı her şeyi yapabilir bir tanrı payesine çıkardılar. Pan aynı zamanda satirlerin yarı insan yarı keçi tanrısıdır.

PANİK SÖZCÜĞÜNÜN SEBEBİ: PAN

Midas: Pan kültürü, Yunan anakarasında Arkadya'da (Mora Yarımadasının dağlık iç kesmi) ve Maraton Savaşından sonra Atina ve çevresinde kendine yer bulmuşsa, Anadolu'da da Frigya'da kendini benimsetmiştir. Pan zaman zaman Frigyalı bir Satir olan Marsyasile Midas efsanesinde birbirine karışır. Tanrı Apollon ile Kral Midas hakemliğinde flüt yarışına giren kimi kaynaklarda Marsyas, kimilerinde de Tanrı Pan'dır. Yarışmayı tanrı Pan kazanır. Sinirlenen Apollon 'da Midas'ın kulaklarını eşek kulaklarına çevirir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

JUPITER WITH ULTRAVIOLET RAYS

JUPITER WITH ULTRAVIOLET RAYS

SHINE BRIGHT NGC 5033

SHINE BRIGHT NGC 5033

TRANSITING IMAGE OF SATURN TURNING BLUE

TRANSITING IMAGE OF SATURN TURNING BLUE

ŞEKER PORTAKALINDAN AKLIMIZA KAZINAN CÜMLELER

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kim Olduğumuz

probiyotik

Ülkemizde Basketbol

bubble30
Nielawore

JUPITER WITH ULTRAVIOLET RAYS

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun