Kasım 21, 2024

Poseidon ve Mitolojisi

1900'lü yılların başlarında Miletos Antik Kenti çevresinde araştırma yapan Von. P. Wilskihazırladığı arkeolojik haritalarında Kap Monodendri olarak gösterdiği burun günümüzde Tekagaç Burnu olarak bilinir. Birçok araştırmacı yayınlarında Tekağaç Burnu’ndaki Poseidiona'dan bahseder. Antik dönem yazarlarından Strabon Poseidiona'nın bulunduğu burnun Miletos Kenti arazisinin güney sınırını ( Karia ve Ionya sınırı )  belirlediğini orada hala görülen ve Miletos'un kurucusu Neleus tarafıindan dikilmiş bir sunağın olduğunu eseri  Geographika'da bahseder.

Poseidon ve Mitolojisi

Milet yarımadası üzerinde bulunan anıt Didim'e 7 km. uzaklıktadır. Yarım adanın büyük bir kısmı kireçtaşından oluşmuş ve denize doğru bir eğim yapmaktadır. Ana kayaya inşa edilmiş Altar'da (Plan) 1913 yılında Alman Arkeolog Armin Von Gerkan kazı çalışması yapmıştır. Armin Von Gerkan burada yaptığı  kazı  çalışmaları sonuçundaAltar'm yazıtının silik olduğuNeleus'tan önce yapılmış olabileceğiMiletos Tiyatrosu'ndaki 5. Yy. parçaları ile karşılaştırılması sonucu Tiyatro'nun daha yeni olduğunuEfes Artemision ile formlarinin benzediğini ve voIütlerinden anlaşılacağı üzere M.Ö. 6. Yy.'in ilk yarısında yapıldığını söyler.

Poseidon ve Mitolojisi

Strabon döneminde yapı orjinal şeklini korumuştur. Yapılışından Bizans Dönemi'ne kadar sağlam kalmıştır. Bizans Dönemi'nde Hiristiyanlığın yayılışıdan sonra Altar'in bazi parçaları alınarak büyük ölçüde tahrip edilmiştir. 12. Yy.DA bölgedeki şiddetli deprem sonuçunda Altar'in Didyma Apolion Tapinaği ile birlikte yıkıldığıi tahmin ediliyor. Üst bölümdeki mermer parçaları deniz yoluyla taşınarak yol ve liman yapımında kullanılmıştır. Dikdörtgen formlu yapının dış ölçüleri   11.5 x 10   metre ebadlarındadır. Batı tarafında   9 x 75   metre boyutlarında bir merdiven vardır. Denize doğru olan bu merdiven ile Altar'a çıkılıyordu. Kireçtaşı bloklarla inşa edilmiş Altarmermer plakalarla kaplıdır. Bugün sadece bir sıra kaidesi kalmıştır.

Poseidon ve Mitolojisi

Çağlar boyunca yerinde kalan Altar denizden gelenlerin hayranlığını kazanmış gemilere yön belirleyici olmuştur. Bir dönem üzerinde bulunan tek bir ağaç bu yerin adını belirlemiştir. Deniz tarafından oldukça tahrip olmuş Altar'ın hemen bitişiğinde bulunan fener ile yine denizcilere bir yön belirleyici olarak eski işlevini sürdürmektedir.

Yorumlar

  • Sizce de çok ilginç değil mi

  • ilginç

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yazı Nasıl Gelişti?

Yazı Nasıl Gelişti?

Nuh’ un Gemisi

Nuh’ un Gemisi

Nuh Suların Çekildiğini Nasıl Anladı?

Nuh Suların Çekildiğini Nasıl Anladı?

Nuh Tufanı Sonrası Ziyafet

Nuh Tufanı Sonrası Ziyafet

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Disiplin

probiyotik

Yazı Nasıl Gelişti?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun