Eylül 22, 2024

RUHUN YOLCULUĞU (II)

Mısır’ın en büyük tanrılarından Osiris, kardeşi Seth tarafından öldürülür ve bedeni 14 parçaya bölünerek Mısır’ın farklı yerlerine gömülür. Ancak eşi Ana Tanrıça İsis, uzun bir arayıştan sonra kocasının bedenindeki her bir parçayı bulur, bir araya getirir ve Ra’ya yalvararak kocasının tekrar dünyaya dönmesini sağlar. Ancak Osiris, tekrar dünyaya döndüğünde artık yerin üzerinde değil, yerin altında yaşamaya karar verir ve Yeraltı Dünyasının Yargıcı olur.

RUHUN YOLCULUĞU (II)

Osiris, yer altında yaşamaya başladıktan sonra Osiris’in oğlu Horus, babasının yer yüzündeki sureti olur. Babasının intikamını alır; krallığını devralır ve babasının hükümdarlığında var olan düzeni, adaleti ve zenginliği yeniden kurar.

RUHUN YOLCULUĞU (II)

Antik Mısır’da ölen insanların ruhunun bir yolculuğa çıktığına inanılır ve bu inanışta Osiris ve Horus’un yeri çok büyüktür. Antik Mısır halkı çok inançlıdır; ibadet günlük ritüellerinin bir parçasıdır. Tanrılara sürekli olarak hürmetlerini gösterirler; buna rağmen bir tanrıyı gücendirdiklerinde onun felakete yol açabileceğine inanırlar.

RUHUN YOLCULUĞU (II)

Antik Mısır'da ölen insanların cenazelerinde onlara ölümden sonra olacakları anlatan ve ölen kişiye yardım etmesi umulan Ölüler Kitabı’ndan bölümler okunur ve yolculuğunda eşlik etmesi için bu kitap mezarlığında bırakılır.

RUHUN YOLCULUĞU (II)

Antik Mısır’da bir insan ölüme yaklaştığı zaman tanrı Anubis’in gelerek, ruhunu teslim almasını bekler. Daha sonra Anubis’in eşlik ettiği ruh Horus’un huzuruna çıkar ve yeniden doğmak için hayatı boyunca yaptığı iyilikleri Horus’a anlatır.

RUHUN YOLCULUĞU (II)

Sonra Osiris, o insanın kalbini alır, büyük bir terazinin bir kefesine yerleştirir; diğer kefeye de bir kuş tüyü koyar. Terazinin dengesi bilge tanrı Thoth tarafından kaydedilir. Eğer ölmüş insan hayatını iyilikle geçirmişse ve kalbi sevgi doluysa; kalbi tüyden bile hafiftir ve böylece yeniden doğmaya yani Osiris’in yer altı diyarında yaşamaya hak kazanır.

RUHUN YOLCULUĞU (II)

Eğer kalp, tüyden daha ağır gelirse, terazinin yanında oturan Çakal, o insanın kalbini ve mumyasını yer ve o, artık ölü olarak kalır.

Yorumlar

  • Osiris'in ölümü kötü olmuş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun