Eylül 21, 2024

SAÇ TARAYARAK GÜNEŞ AÇTIRAN TANRIÇA: HOLLE

Alman folklorunda Frau Holda, Huld, Huldra ve Striga Holda isimleriyle de anılan Holle; Germen mitolojisinde gökyüzü, iklim ve ayının üç halini temsil eden tanrıçadır. Aynı zamanda tarımın, çocukların ve kadınların yaptığı el sanatlarının koruyucusudur.

Kış gündönümünde kadınların yaptıkları el işlerini kontrol eder ve en iyi olanı ödüllendirir. Tabii sadece ödüllendirmez, tembellik yapanları da cezalandırır.

SAÇ TARAYARAK GÜNEŞ AÇTIRAN TANRIÇA: HOLLE

Kurbağa kılığında veya bir mağarada yaşadığı düşünülür. Holle saçlarını taradığında güneş açar, çamaşır yıkadığında yağmur yağar ve kuş tüyü yorganını silkelediğinde de kar yağar inanışı vardır.

Yılbaşının 12 günü olan 25 Aralık- 6 Ocak tarihleri arasında köpeklerin çektiği arabasıyla yeryüzünü dolaşır.

SAÇ TARAYARAK GÜNEŞ AÇTIRAN TANRIÇA: HOLLE

Güzel ve kuyruklu bir kadın olarak tasvir edilen Holle’un, ‘Huldrafolk’ adıyla müzik ve dans aşığı bir halkla dağlarda, Germen perilerinin kraliçesi olarak düşünüldüğü anlatılar vardır. Kız kardeşi Berchta gibi kendisi de cadıdır.

Grimm kardeşlerin öyküsünde Frau Holle adında, Noel öncesi karanlık, ormanlık alanlarda kendisine rastlanır. Vaftiz edilemeden ölen çocukların ruhlarını toplardı.

SAÇ TARAYARAK GÜNEŞ AÇTIRAN TANRIÇA: HOLLE

Holle’un, eski Nors dilinde yeryüzü anlamına gelen kelimeyle ilişkili olduğunu düşünülür. Mitolojideki karşılığı olarak da Thor’un annesi veya Odin’in karısı Frigg olduğu düşünülür.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ELLIPTICAL AND SPIRAL GALAXY TOGETHER: ARP 107
THE EERIE GLOW OF AN EXPLODING STAR: CRAB NEBULA
LIKE AN EERIE SILHOUETTE: COLUMN OF GAS AND DUST
KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Taşıma

probiyotik

Birleşen Atomlar

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun