Başımıza art arda pek çok felaket geldiği zaman ve çok nazar değdiğini düşünüldüğünde hemen akıllara ‘kurşun döktürmek’ gelir. Peki ya kurşun döktürme adetinin Şamanizm geleneklerinden olduğunu biliyor muydunuz? Şamanizm de adı ‘kut dökmek’tir. Kötü ruhlardan birinin çaldığı kutuyu "talih, saadet unsurunu" geri döndürmek için yapılan bir sihri ayindir.
Nazar demişken hemen ondan da bahsedelim. Anadolu’da halk arasında “nazar” olgusu çok yaygın bir inanıştır. Bazı insanların olağandışı özellikleri olduğu ve bakışlarının karşılarındaki kimselere rahatsızlık verdiğine, kötülük getirdiğine inanılır. Bunun önüne geçmek için “nazar boncuğu” “deve boncuğu” “göz boncuğu” vb. takılır. Bu inanış da Şamanizm'den kalmadır.
Bir diğer Şamanizm’den günümüze gelen gelenek kırmızı kurdeledir. Gelinliğin üzerine bağlanan kırmızı kurdeleler, nişan törenlerinde yüzüklere bağlanan kırmızı kurdeleler, okumaya yeni geçmiş çocukların yakasına takılan kırmızı kurdeleler; hep uğuru ve kısmeti temsil eder. Ayrıca kötü ruhların şerrinden korunma sağladığına inanılır.
Dile tutmak da Şamanizm kökenli bir davranış şeklidir. Tabiat ruhlarının dileklerin gerçekleşmesine aracılık ettiğine inanılır. Bu yüzden ağaçlara bağlanan çaputlar da dilek dilemenin aracısıdır.
Şamanizm’de köpek bir ruhun yaklaştığını uzaktan acı ulumayla haber verebilmektedir. Sıradan bir kişinin bu ruhu görmesi; onun pek yakında öleceğine işaret sayılır. Anadolu’nun kimi yerlerinde köpek uluması uğursuz sayılmaktadır. Köpeklerin bazı olayları önceden algıladıklarına ve bunu uluyarak anlattıklarına inanılır.
Kaynak: Kadim Türk Tarihi ve Mitolojisi
Yorumlar
Çok ilginç
Biliyor muydunuz?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız