Eylül 20, 2024

ŞEKİL DEĞİŞTİREN DİŞSİZ CADI: LOUHİ

Fin mitolojisinde Kuzey ülkesi Pohjola’da yaşayan Louhi, şekil değiştirebilen, doğaüstü güçlere sahip dişsiz bir cadıdır. Louhi öyle güçlüdür ki güneşi ve ayı mağaraya hapsedebilecek gücü vardır. Bu gücü sayesinde kuzeyin soğuğunu kontrol edebilen cadı Louhi, biri çirkin diğeri güzel iki kıza sahiptir.

ŞEKİL DEĞİŞTİREN DİŞSİZ CADI: LOUHİ

Mitolojide adı verilmeyen ve Pohjola Bakiresi olan güzel olan kızı, Vainamoinen, Ilmarinen ve Lemminkainen ister. Louhi kızını isteyen bu taliplerden, gerçekleştirilmesi imkansız olan görevleri yerine getirmelerini ister.

ŞEKİL DEĞİŞTİREN DİŞSİZ CADI: LOUHİ

Ilmarinen; Pohjola’yı huzura kavuşturacak sihirli değirmen sampoyu Louhi’ye vererek, kızıyla evlenmeyi teklif eder.

Vainamoinen, Ilmarinen’i sampoyu geri alarak kendi ülkelerinde kullanmaya ikna eder. Bu sayede sampoyu çalıp Louhi’yi yenerler. Fakat Louhi kuş kılığına girerek ikiliyi takip eder. Dönüş yolunda kafalarına kayalar fırlatarak saldırır. Efsaneye göre, bu kargaşada sampo denize düşer. Denize düşmesine rağmen tuz öğütmeye devam eder.

ŞEKİL DEĞİŞTİREN DİŞSİZ CADI: LOUHİ

Louhi çok öfkelenir ve Vainamoinen’in ülkesine salgın hastalık gönderir. Vainamoinen büyü sayesinde salgını önlemeyi başarır. İntikamından vazgeçmeyen Louhi, hayvan sürülerinin üzerine dev bir ayı gönderir. Fakat bu girişimi de başarısız olur. En son Louhi, güneş ve ayı çalar.

İnsanlar gök tanrı Ukko’nun gönderdiği şimşek ile ateş yakar ve ısınırlar. Sonrasında Ilmarinen, Louhi için pranga dövmeye başlar. Bu durumdan tedirgin olan Louhi, güneş ve ayı serbest bırakır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: https://ozhanozturk.com/2018/04/01/louhi-fin-mitolojisi/

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

YILDIZ OLUŞUM KARAKOLU: DİGEL BULUTLARI

YILDIZ OLUŞUM KARAKOLU: DİGEL BULUTLARI

ELİPTİK VE SPİRAL GALAKSİ BİR ARADA: ARP 107
PATLAYAN YILDIZIN ÜRKÜTÜCÜ PARILTISI: YENGEÇ BULUTSUSU
ARŞİVDEN TAKILAR

ARŞİVDEN TAKILAR

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Mücadele

probiyotik

Fenike Devleti'nin Kronolojisi

bubble30
Nielawore

YILDIZ OLUŞUM KARAKOLU: DİGEL BULUTLARI

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun