Eylül 21, 2024

SİL BAŞTAN BAŞLAMAK GEREK BAZEN: KAOS

Mitsel anlatılar; bir inancın doğru ya da yanlışını, materyalist verilerin alt yapısında var olan ruhsal, psikolojik ya da sembolik yönlerine göndermeler yaparak incelemelerde bulunur.

Mitoloji, var olmuş, var olacak ya da yok olacak dinlerin kökenini olayların zamanla değişen ancak "özleri" benzer temsilcilerini gün ışığına çıkarır. Bir inancın sahip olduğu kavramlar, karakterler, mucizeler bilimsel anlamda mitsel olabilir. Mitolojide inançların anlatımlarındaki yanlış ya da doğru yorumlarından ziyade terimlerin kültürel, sembolik ya da ruhani devamlılığı esastır.

SİL BAŞTAN BAŞLAMAK GEREK BAZEN: KAOS

Dinler ve Medeniyetler Tarihi ve Felsefenin doğusuna ışık tutan Mitoloji Biliminin kendini var etme olgusu ise Kaos ile başlar. Düşünürler için kaos; theogonia (tanrıların doğuşu) ile kosmogonia (evrenin doğuşu) gibi problemlerin çözümünü gerektirir.

 

SİL BAŞTAN BAŞLAMAK GEREK BAZEN: KAOS

Kaostan doğan evrenin, dünyanın ve tanrıların kökeni, varoluşlarının en erken anlatımı Hesiodos'ta karşımıza çıkar. Hesiodos anlatımlarında tanrıların ortaya çıkışını anlatılırken, aslında yeryüzünün, dağların, mağaraların, denizlerin, ırmakların, içinde kuşların uçtuğu hava boşluğunun, gökyüzü ile gök cisimlerinin ortaya çıkışını resmeder. Kaostan doğan Kosmos. Yoktan var olan varlık...

SİL BAŞTAN BAŞLAMAK GEREK BAZEN: KAOS

Dünyanın yeniden yaratılabilmesi için önce yok olması gerektiği anlayışı zamanla evrilerek kralın ya da tanrının ölüp yeniden dirilmesini ve düzeni sağlaması gerekliliğine dönüşür. Düzen sağlanana kadar evrende yaşanan tüm olumsuzluklar ise tanrının ölümü ile başlayan Kaos ‘tur. Kaos doğanın ölümü ile tüm evrende düzeni alt üst eder. Kozmosun düzeni farklı farklı dönemlerde Adonis, Osiris, Attis, Tammuz, Dumuzi, Dionysos, İsa ile sağlanır.

SİL BAŞTAN BAŞLAMAK GEREK BAZEN: KAOS

Dememiz o ki;

Hayata, evrene, dünyaya, kainata ve aynaya nasıl baktığınız son derece önemlidir.

Kaos'un bizlere ne getireceğini kim bilebilir ki? Kim bilir belki de her şey yine yeniden başlar…

 

 

 

 

Kaynak: mitologoscom

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun