Bu sosyal yapı türü anne hakanlık dönemi gibi tarihte yer almıştır. Bize tarihi Azerbaycan topraklarında çeşitli kabilelerin yaşadığı bilinmektedir. Bu kabilelerin her birinin de secde etdiği, soyunu ondan sandığı hayvan veya kuş olmuştur ve her bir totemin de ecdatlarımızın antezisinde hüküm sürdüğü dönem oldu. Bu kabileler birbirine asimilasyon edilen zaman güçlü totem zayıf totem inancını aşmış ve böylece sosyal alanda totemden toteme geçiş yaşanmıştır. Bu da totemle totem arasındaki zaman boyutu kavramını oluşturur.
Bu da bilimsel literatürde mitolojik zaman adı ile kendini kanıtlıyor. Mitolojik zaman tarihi dönemlerle ilgilidir. Totemizm de tarihi aşama olduğu için kendisinin içeriğinde zaman kavramını korur. Mitolojik zamanın formülünü vermek çok zordur. Ama totemizm dünya görüşünü mitolojik zaman çerçevesinde ifade etmek birçok zaruri sorunları açığa çıkarmaya yardım ediyor. Bunları şöyle ifade edilebilir:
- Mitolojik zamanın genel soy - kabile içeriğine etkisi ve onun tabelılık ilkesi temelinde toplumsal işlevi totem-insan bağlantılarını şekillendiriyor. Bu, anne hakanlık topluluk toplumu için önemli bir süreçtir.
-
Anne hakanlık topluluk toplumunda mitolojik zaman gerilmiş ve sıkılmış bir bölünmez bütünlükte birleşiyor. Totemizm ayrı ayrı bileşenleri bu düşünce sistemini genel olarak birbirine kavuşturur, ayrı ayrı totem düşüncesi genel tek totem anlayışına tabi oluyor. Bu süreci Gri kurt kavramının tek totem içeriği taşımasında izlemek mümkündür.
-
Anne hakanlık döneminin totemizminde mitolojik zamanın başlangıcı ve sonu hakkında düşünmek olmuyor. Onun totemizminde mitolojik zaman başka şeylerden, hatta kabile kavramından dışarıdadır, kabilenin kozmik bilincinin faaliyeti mitolojik dünya modelinin doğrudan sosyal anlam ifade etmesine sebep olmuyor. Buna neden kabilenin sosyal idrak etme ortamına sahip olmamasıdır. Sosyal alanda totemizm akrabalık ilişkilerinin idrak edilmesinin ilk biçimini kurmayı bilir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız