Kasım 21, 2024

SÜMERLERDEN BİZE KALAN

Kutsal Sayılar

Sümerler 12 burcu keşfeden ilk uygarlıktı. Sümer inancında burçların her birinde tanrı oturur ve güneş tanrısı onları ziyaret ederdi. Mesela İsa’nın 12 Havarisi bu burçları temsil eder.

Sümerlerde her tanrının bir rakamı vardır. En büyük tanrının rakamı 60’tır. Ay tanrısının rakamının 30 olması, bugün ayın dünya etrafındaki dönüşünü yaklaşık 30 günde tamamlamasından kaynaklanıyor olsa gerek.

SÜMERLERDEN BİZE KALAN

Baş Örtüsü

Sümer’de genç kızlar evlenmeden önce tapınakta bir kere yabancı bir erkekle para karşılığında birlikte olurlardı. Bu parayı da tapınağa bağışlar ve bu şekilde evlenebilirlerdi. Bu birliktelik kutsal kabul edilirdi. Bu birliktelik gerçekleşmeden genç kızlar evlenemezdi. Bu birlikteliği sağlayan kızların diğerlerinden ayırt edilmesi için başlarını şalla örtmesi zorunluydu. Bu baş örtüsü, kızın evlenebileceği anlamına geliyordu.

Günümüzde baş örtüsünün kaynağı gördüğünüz gibi Sümer’e dayanıyor.

SÜMERLERDEN BİZE KALAN

14 Şubat Sevgililer Günü

Zeus’un çapkınlığından bahsettim sizlere daha önce hatırlıyorsunuz. Hatta bu yüzden karısı Hera’nın kıskançlığı ve gazabından nasibini almayan bir biz kalmıştık. İşte bir gün Hera bu gururuyla oynanmasını ancak ve ancak Zeus’un onunla evlenmesi koşuluyla affedebileceğini söyler. Bu kutsal evlilik gerçekleştiğinde, kadınlık ve evlilik tanrıçası olan Hera’ya saygı için 14 Şubat tatil ilan edilmiştir. Günümüze de sevgililerin kutladığı bir gün olarak süregelmiştir.

SÜMERLERDEN BİZE KALAN

Kurban Ritüeli

Sümer’de tanrılardan istekte bulunmak, hastalıklardan kurtulmak ve tanrıları sevindirmek için sağlıklı bir hayvan kurban edilirdi. Kurbanın sağ kalçası ve ir organları tanrılara sunulur, geri kalan kısmı da dağıtılırdı. Günümüzde de kurbanın üçte biri evde kalır, kalan üçte ikisi dağıtılır.

SÜMERLERDEN BİZE KALAN

Noel Ağacı

Sümer’de Tammuz güneş tanrısıdır. Tammuz ölmez ve derin bir uykuya dalan bir tanrıdır. Onun derin uykuya daldığı tarih en uzun geceye denk gelen 21 Aralık tarihidir. 25 Aralık’ta da gündüzün uzamaya başlaması ile yeniden dirilir. Sümerler bu dirilişi noel dedikleri ağaçları süsleyerek kutlarlar. Ağaçtaki süsler meyve ve bereketi simgelerken, ağacın kendisi Tammuz’u simgeler.

Yorumlar

  • İlginç değil mi?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

GALAKSİLER BİLE BİRBİRİNE KARIŞTI BİZ HALA... :  MCG+05-31-045
ÇOK TOZLU GALAKSİ: NGC 3169

ÇOK TOZLU GALAKSİ: NGC 3169

UZAY GİTARI GÖRMÜŞ MÜYDÜNÜZ?

UZAY GİTARI GÖRMÜŞ MÜYDÜNÜZ?

BİR HAYAT KURTARALIM!

BİR HAYAT KURTARALIM!

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Disiplin

probiyotik

Yazı Nasıl Gelişti?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun