Kafkas mitolojisinde tanrı olarak karşımıza çıkan Nartlar, Yunan mitolojisindeki gibi tanrılar değil de onlardan daha güçsüz, belli tanrısal niteliklere sahip savaşçılardır.
Kafkas mitolojisinde pek çok mit ve efsane, kahramanların yaşadığı maceralarda cin, peri veya yarı tanrı kadınlar vardır. Mitolojik kahramanlar, bu kadın tarafından eğitilerek sınavdan geçerler. Bu sınavda kendilerine kutsal bir güç katacak sihirli objeleri elde etmeye çalışırlar.
Kafkas mitolojisinde dünya, kaos-kozmos, düzen-düzensizlik arasında gidip gelir. Tanrılar kozmos ile ilişkilendirilir. Kaos ile de canavarlar ilişkilendirilir. Yani tanrılar ve canavarlar dünyaya bir denge getirir.
Kafkas mitolojisinde yani Nart destanlarında, itibarın kazanılması veya kaybedilmesi, kahramanın yükselmesi veya düşüşü, anaerkilliğin yerini ataerkilliğin alması olarak değişimler gözlemlenmektedir.
Nart anlatılarında tanrı, ruh ve savaşçı kavramları birbirlerinin yerini alır. Yine de kahramanlar, tanrısal güce sahip savaşçılardır. İlk jenerasyon Nartlarından olan Thağalec, doğayı tanıyan, ürünleri işleyen bir Nart olarak tasvir edilirken bazı varyantlarda doğrudan bereket tanrısı olarak tasvir edilir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız