Eylül 22, 2024

TIP DAHA EMEKLERKEN DOKTOR OLAN: KROTONLU DEMOKEDES

Tıp biliminin henüz emekleme aşamasında olduğu bir çağda, başarılı hekimler el üstünde tutuluyordu. MÖ 6. yüzyılda en iyi hekimler Güney İtalya’daki Kroton’da yetişmekteydi. Bunların başında da Demokedes geliyordu. Babasının huysuz mizacı yüzünden Kroton’u terk eden Demokedes, önce Aigina’da ve Atina’da hekimlik yaptı. Ardından da yüksek bir ücret karşılığında Samos’a gitti.

TIP DAHA EMEKLERKEN DOKTOR OLAN: KROTONLU DEMOKEDES

Polykrates’in öldürülmesinden sonra Oroetes tarafından hapse atıldıysa da Pers kralı Dareios’u tedavi etmek üzere çağrıldı. Dareios ayağını burkmuş, Mısırlı hekimlerin uyguladığı tedavi hiçbir işe yaramamıştı. Dareios’u başarılı bir şekilde sağlığına kavuşturan Demokedes cömertçe ödüllendirildi. Mısırlı hekimlerin kazığa oturtularak öldürülmesini engellerken, kendisi de Pers başkenti Susa’daki en büyük eve yerleşti ve sık sık Dareios’un sofrasında ağırlandı. Fakat Demokedes sıla hasretiyle yanıp tutuşuyordu.

TIP DAHA EMEKLERKEN DOKTOR OLAN: KROTONLU DEMOKEDES

Kraliçe Atossa’nın göğsünde çıkan bir çıbanı iyileştirmesinin ardından, gelecekteki bir Pers istilasına hazırlık olarak Yunanistan kıyılarında keşif yapması için kendisine bir gemi ve mürettebat tahsis edildi. Yolculuğa Güney İtalya’yı da bir şekilde dahil eden Demokedes, Taras’ta kaçmayı başararak Kroton’a geri döndü. Persler onu şehrin agorasında bulup yaka paça götürmeye kalkışınca, Krotonlular araya girip engel oldular. Olimpiyat güreşçisi Milon, Demokedes’in cesaretine hayran kaldı ve onu kendi kızıyla evlendirdi.

 

Kaynak: mitologoscom

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun