Rus folklorunda tek boynuzlu at olarak tasvir edilen İndrik, tüm canavarların atasıdır. Kutsal Dağ’da yaşar ve denizden beslenir. İndrik’in kesin bir tasviri yoktur. Fakat at kafasına, boğa veya gergedan gövdesine, geyik ayaklarına ve gergedan boynuzuna sahiptir.
E hani tek boynuzlu at demiştik? Herkes ne gördüyse öyle tasvir etmiş belli ki…
İndrik’in dişlerini bulan köylüler, dişleri yerin derinliklerine kadar delikler kazmak için kullanır. Buna bakılarak da bazı kaynaklara göre İndrik’in mamut olarak tasvir edildiği görülür. Mamut Rusya’da yeraltı hayvanı olarak kabul edilir.
İndrik’i gördüğünüz gibi kalıplara sokmak konusunda kafalar karışık…
Mamut’un Eski Rusça’da мамут kelimesinden geldiği ve Rusların onu bugünkü Rusya’nın kuzey kesimlerinde yaşayan Fin kabilelerinden ödünç aldıkları belirtilmiştir. Birçok Fin lehçesinde ma’nın, “toprak” ve mut’un ise, “köstebek” anlamına geldiğine dikkat çekilmiştir. Ayrıca Usov, “indrik” kelimesinin Nenets’te mamut için kullanılan adından geldiğini de öne sürmüştür. (“Yengor”, “ya” – toprak ve “gora” – lider; buradan hareketle de ”yeraltı lideri”).
İndrik, tüm hayvanların atasını ve çabaladıkları ideali ifade eder. Pers kaynaklarına kadar uzanabildiği düşünülen İndrik’in, doğadaki su döngüsünü yöneten üç ayaklı eşekle de bağdaştırılabileceği de öne sürülür.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız