Eylül 21, 2024

TÜRK MİTOLOJİSİNDE HAYALET: KÖRMÖZ

Türk- Altay mitolojisinde Körmöz, hayalet anlamına gelir. Körmös olarak da adlandırılır. İyilik ve kötülük yapan ruhların tamamı Körmöz olarak anılır. Bu ruhların başında da Türk- Altay mitolojisinde Kürmez Han bulunur. Kürmez Han, Körmöz Han veya Kürmes Han olarak de anılır ve Ruhlar Tanrısıdır.

TÜRK MİTOLOJİSİNDE HAYALET: KÖRMÖZ

Körmözler; yer üstünde yaşayan ruhlar, su ve toprak altında yaşayan ruhlar, gökyüzünde yaşayan ruhlar olarak bilinirler. Tanrının görevlendirdiği varlıklardır. Yakutların inançlarında sık sık bahsedilen varlıklardır.

TÜRK MİTOLOJİSİNDE HAYALET: KÖRMÖZ

Şeytani varlık olanlarına Sokor Körmös yani Kör Melek denilir. Zaman zaman yeryüzüne çıkarak insanlara çeşitli zararlar verirler. En çok gün batımında ve gün doğumunda ortaya çıkıp etkin olurlar. Bu yüzden bu vakitler tehlikeli sayılır. Bu sebeple bu vakitlerde uyumak uygun görülmez. Çünkü insanların ruhlarını ele geçirebilirler.

TÜRK MİTOLOJİSİNDE HAYALET: KÖRMÖZ

Yakutlarda ölülerin başıboş dolaşan ruhlarına Üğör (Yör) adı verilir. Ölen insanların ruhlarının Körmös’e dönüştüğü inancı yaygındır. Kaza sonucu ölmüş olan insanların ruhlarına Obun, intihar edenlerinkine Alban denilir. Ataların ruhları ise Ozor olarak anılır. Önderleri Kürmez Han olarak bilinir.

TÜRK MİTOLOJİSİNDE HAYALET: KÖRMÖZ

Aruğ (Arı) Körmös: İyicil ruhlardır. İnsanları ve ailelerini korurlar. Ülgen’in emrindedirler. Yeryüzünde iyilik yaparlar.

Caman (Yaman) Körmös: Kötücül ruhlardır. Yer altı dünyasında Erlik’in hizmetkarıdırlar. İnsanların canını alıp götürebilirler.

Kal (Gal) Körmös: Acıklı ruhlardır. Eziyet çekerler. Kötülük veya iyilik yapamazlar.

Yör: Yeraltında yaşadıklarına inanılır. Kötü ruhlardır.

Üğör (Yüğör) olarak da söylenir. Zaman zaman yeryüzüne çıkarak insanlara çeşitli zararlar verirler. Yakutların inançlarında sık sık bahsedilen varlıklardır.

Ozor: Ataların ruhlarını ifade eder. Bunlar gelip insanlara yardım edebilirler.

Çahık: Lanetlenmiş insanların ruhlarıdır. Şekil değiştirebilirler. Kanlı elleri, kupkuru gözleri, ölümcül sözleri vardır. Çok tehlikelidirler.

Alban: İntihar etmiş insanların ruhlarından meydana gelirler. Çok kötü isimleri ve çok kötü yüzleri vardır. Türk kültüründe intiharın hoş görülmediğinin en açık örneğidirler. Ters dönmüş gözleri, yukarıya kalkık olarak uzayan saçları vardır.

Yorumlar

  • Türk mitolojisinde hayalet olduğunu bilmiyordum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun