Mısır mitolojisinde ufuk çizgisinin tanrılaştırılmış hali olan Aker, Güneş'i ayarlamak ve yükseltmek görevindedir. Bu işlemleri yaparken kendisine yardım eden bir tanrı topluluğu vardır ve onlara Akeru denilir.
Ufuk çizgisi olarak Aker, günler arasındaki geçisin de sembolüdür. Güneş'in zirveye ulaşmasından itibaren Burçlar kuşağındaki Aslan burcundan bulunan başlar daha sonraları dün (Mısır dilinde SEF) ve bugün (Mısır dilinde Duau) olarak şekillenmiştir. Bu sebeple Aker, Ruti ile bağdaştırılır. Ruti, Mısır dilinde iki aslan demektir. Hiyerogliflerde sıklıkla bu iki aslanın arasında bir ufuk çizgisi vardır ki bu iki dağ arasından doğan güneş anlamındadır.
Gün geceye dönerken Aker'in ölüler diyarının girişini ve çıkışını koruduğu ve gece olduğu sırada güneşin oradan geçmesi için kapıları açtığı söylenir. Ölüler diyarının koruyucusu olarak ölünün içeri girmek için Aker'den izin alması gerektiği söylenir. Aker'in izniyle geçenlerin yılan ısırığı ya da akrep sokması gibi ölüm nedenlerinde münfesih olduğu söylenir.
Mısırlılar sabah ve akşam kapılarının Aker tarafından korunduğuna inanırlar, bazen evlerinin girişine bu ikiz aslanları yerleştirirler ve bu aslanların onları şeytani ruhlardan koruduğuna inanırlar. Bu düşünce Yunanlar ve Romalılarda da sürdürülmüştür ve bazıları tarafından günümüzde bile korunmaktadır.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız