Akdeniz coğrafyasında kıyılara yayılan biberiye, denizle bütünleşmiş bir bitkidir. Latince adı rosmarinus, denizin çiğ damlası anlamına gelir.
Plinius, denize yakın yetişine biberiyelerdeki rayihanın daha içlerdekine göre çok daha baskın olduğunu aktararak biberiye ve deniz bağını destekler.
Biberiyenin zihni açtığı ve hafızayı güçlendirdiği eski çağlardan itibaren bilinmekteydi. Öyle ki Antik Yunan’da öğrenciler biberiye yapraklarından yaptıkları taçları başlarına takarak veya bu bitkiden ördükleri halkaları boyunlarında taşıyarak zihinlerini diri tutarlardı.
Eski Yunan ve Roma’da çok sevilen biberiye sadakatin simgesi olarak benimsenmiştir. Antikçağ’ da düğün ve törenlerde sembolik olarak kullanılmıştır. Cenazelerdeyse nane ve mersin gibi biberiye de ferahlatıcı kokusuyla yer alan bir bitkidir.
Antik Çağda Yunan ve Roma kültüründe ölülerin eline biberiye sapları yerleştirilmiştir. Shakespeare’in ünlü eseri Hamlet’te, Ophelia Hamlet’e bir biberiye dalı uzatırken bunun unutmaya karşı bir sihir olduğunu söyler.
Bugün bile uğur getirdiğine ve koruduğuna inanılan biberiyenin evlerin çevresine dikilmesi pek çok kültürde yaygındır. Geceleri yastık altına konulan biberiyenin kötü rüyaları uzak tutacağına da inanılmıştır.
Meşhur masal kahramanı Uyuyan Güzel’in de biberiye dalı sayesinde uyandırıldığı rivayet edilir.
Ayrıca daha önce kendisini linçlemiştik. Hem yararlarını hem zararlarını biberiye linçimizden öğrenebilmek için tıklayın.
Yorumlar
Tıklamayı unutmayın!
Bir baharattan çok daha fazlası
hahahahaha hemen tıkladım! linç reyiz
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız