3.yüzyılda yaşayan Aziz Pantaleon, Nikomedia’da yani İzmit’te yaşayan başarılır bir hekimdir. Aziz Panteleon’un adı merhametli anlamına gelir. Pantaleon’un öğretisi hem Doğu’da hem de Batı’da yaygındır. Bugüne kadar ulaşabilmeye başarır.
Hristiyanlığın yerleşmesiyle annesinin etkisinde kalarak Hristiyan olur. Bu durum imparator Maximianus’u kızdırır ve Pantaleon tutuklanır. İnancını yıkmak için işkence edilir. İmparator en sonunda Pantaleon’u vahşi hayvanların önüne atmakla cezalandırır. Bu cezayı izlemeye Pantaleon’un pek çok hayranı gelir. İmparator hayvanların salınması emrini verdiğinde herkes korkarken, Aziz Pantaleon’un yüzünde korkunun izi yoktur.
Vahşi hayvanlar hızla Aziz Pantaleon’a yaklaşır ama önüne geldiklerinde donup kalırlar. Aziz Pantaleon’u kokladıktan sonra onun tarafından kutsanıncaya kadar ayağının dibinde dururlar. Tiyatrodakilerin verdiği tepkilerle imparator deliye döner.
Deliye dönen imparator Aziz Pantaleon’u katletmek için 3 deneme yaptırır. Yakmak, eritilmiş kurşun dökmek, boğmak, tekerleğe bağlamak ve kılıçla öldürmek. Fakat tüm denemeler sonuçsuz kalır. Sonunda Aziz Pantaleon kafasının kesilmesini kabul eder. Kafası kesildiğinde damarlarından süt akar. Bağlandığı zeytin ağacı da meyve verir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız