Eylül 22, 2024

VEFALI EŞ SAHİBİ: ADMETUS

Yunan Mitolojisi’nde Teselya’da bulunan Pherai (modern Elestino) kentinin kralı olan Admetus, Pheres ile Periklymene’nin (veya Klymene) oğludur. Kyklopları öldürdüğü için bir yıllığına Olympos’tan sürülen Apollon’un sığırtmaç olarak hizmet ettiği kral, Argonaut seferi ve Kalydon avına katılmıştır.

VEFALI EŞ SAHİBİ: ADMETUS

Apollon’un yardımı sayesinde arabasına bir aslan ile yaban domuzu koşmayı başaran kahraman, Pelias‘ın kızı Alkestis ile evlenmeyi başarmışsa da düğün günü Artemis’e kurban sunmayı unutmuştur. Apollon araya girerek Artemis ve kader tanrıçalarını (Moirai) yumuşatmaya çalışmışsa da ancak Admetus yerine ölecek birisi çıkarsa genç adamın kaderinin değişebileceği sözünü alabilmiştir.

VEFALI EŞ SAHİBİ: ADMETUS

Admetus’un konuştuğu anası, babası hatta uşağı yerine ölmek istememişse de vefalı eşi Alkestis kocasının yaşamı için ölümü kabul etmiş, zehir içerek Hades’e gitmiştir. Öykünün bir versiyonuna göre taş yürekli Persephone duygulanarak genç kadının Hades’te kalmasına izin vermemiş, kocası ve çocuklarına geri göndermiştir. Bir başkasına göre ise Admetos’un eski arkadaşı Herakles olayı duyunca Hades’e inmiş, Hades’i güreşte yendikten sonra Alkestis’i daha genç ve güzel olarak tekrar yaşayanların dünyasına geri getirmiştir.

VEFALI EŞ SAHİBİ: ADMETUS

Dede Korkut öykülerinde Deli Dumrul’un Azrail ile mücadele etmesi ve canı yerine can bulması motifleri Euripides’in Alkestis’i ile benzerdir. Admetus ile Alkeste’nin öyküsü Alman besteci Christoph Willibald Gluck tarafından sonradan operaya da uyarlanmıştır.

 

 

Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi

Yorumlar

  • VAY BE ETKİLEYİCİ

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

BİRBİRİNİ KESEN GAZ AKIŞINA SAHİP GALAKSİ: Z8338
KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

KALP BULUTSUSU'NUN MERKEZİ: IC 1805

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

GÖKYÜZÜNDE İKİ AY'A HAZIR MIYIZ?

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

KIZ ÇOCUKLARININ KORUYUCUSU

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hep Olmayacak

probiyotik

Asya Şifası: Çin

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun