Bhogavati şehri altında Patala sulak bölgesinde yaşayan ırk olan Nagalar, yarı yılan yarı insanlardır. Nehir, pınar ve kuyuların koyucusu olduklarına inanılır.
Geçmişten günümüze hala yağmur ve bereket getirmeleri için kendilerine tapınılır.
Nagaların kraliçeleri Ananta-Şeşa’nın bin başı olduğuna inanılır. Ayrıca Nagaların bir gün dünyayı ateşe vereceklerine inanılır.
Vedik dönem sonrasında Hint mitolojisinde kobra yılanının efsaneleştirilmesiyle ortaya çıkan Nagalar, tamamı yılan, yılan başlı insan ve insan başlı yılan olarak üç farklı formda tasvir edilir. Dişileri Nagi veya Nagini olarak adlandırılır.
Yılan formunda olduklarında zehirli olan Nagalar, kendilerini savunmak zorunda kalırlarsa insanlara zarar verirler. Kötü varlık değillerdir. Kızdırıldıklarında çok yağmur yağdırıp tufana sebep olurlar. Nagaların göksel sarayı korumak, yağmur yağdırmak, nehirlerin akmasını sağlamak ve hazineleri beklemek gibi ayrı görevleri bulunan göksel, kutsal, yersel ve gizli olarak dört sınıfı vardır.
Nagalar, Burma’da yarı insan yarı timsah, Malaysiya’da çok başlı ejderha, Tayland ve Java adasında 5 başlı ejderha olarak tasvir edilir. Tüm varyantlarda bir hazine koruyucusudur.
Hint mitolojisinde yeraltı dünyasının temsilcileridir.
Yorumlar
Yılanlar pek çok mitolojide var sanırım
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız