Rusya ve Slav kültüründen ortaya çıkan Kikimora, tavukların tanrıçasıdır. Aynı zamanda istismar, kavga ve gürültünün olduğu mutsuz evlerde görülen ruhlardır. İki farklı Kikimora türü vardır. Biri ormandaki Domovik ile diğeri de bataklıktaki Leshy ile evlidir.
Uzun ve dalgalı saçları olan Kikimora, tavuk ayaklı, ipince gövdeli, kısa boyludur. Aynı zamanda başı büyük bir kadın şeklindedir. Yüzü insanlara benzer ama şekilsizdir. Bazı efsanelerde Kikimora’nın yüzü, yaşadığı evdeki aile fertlerinden ölen kadına benzetilir.
Kikimora’lar kolay bir şekilde görünmez olabilme yeteneğine sahiptir. Aynı zamanda yaklaşan tehlikeyi ve yaklaşan düşmanları önceden uyarma ve aile üyelerine bu konuda yardım etmek gibi psişik özelliklere sahip güçlü bir ruhtur. Anlayacağınız felaket tellalı gibidir diyebiliriz. Yaklaşan kötü durumlarda uyarı veren bir ruhtur. Bu yönüyle Banshee’lere benzetilebilir.
Kikimora, evlerdeki karanlık yerlerde, bodrumda uyur, gece olduğunda dışarı çıkar. Eğer ev temiz ve düzenliyse Kikimora aileden memnundur. Hatta ev işlerinde aileye yardım eder, aileyi ve onların tavuklarını korur.
Kikimora’lar çalışmalarını evde yapan ustalardan ve çalışkan kadınlardan hoşlanır.
Mutsuz ve kızgın Kikimora’lar evlerinde yaşadığı aile için kötü ruha dönüşür. Onların yaşamlarına müdahale eder, uykularında rahatsız eder, geceleri ıslık, tırmalama gibi sesler çıkarır. Hatta bazı efsanelere göre eşyaları hareket ettirir. Onları fırlatır ve kaybolmalarına sebep olur.
Tavuk tanrıçası olan Kikimora, bazen tavuklara işkence eder ve evcil hayvanlara zarar verir. Bunun sebebi de bir inanışa göre Kikimora, aslında yumurtlayan tavukların ve tavuk yumurtalarının bulunduğu tavuk bahçelerine sahip olmak istemesidir.
Kikimora ile birlikte yaşamak çok zordur. Efsaneye göre; Kikimora eve girdiğinde onu terk etmek mümkün değildir. Ayrıca evde döndüğünü görmek yaklaşan ölümün habercisidir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız